Türkiye’nin bir köklü kurumu daha şirkete dönüştürülecek "MKEK"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

AKP’nin hazırladığı yasa teklifiyle Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu şirkete dönüştürülmek isteniyor.

Cumhuriyet ‘ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre; Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) anonim şirkete dönüştürülmesi için AKP tarafından hazırlanan yasa teklifinin TBMM’deki görüşmelerinde özelleştirme tartışması yandı.

Teklifin sahibi AKP’li Ramazan Can, MKE’nin anonim şirkete dönüştürülerek özelleştirilmesinin önünün açıldığı eleştirilerine, “MKE kesinlikle özelleştirilemez. Hazine’ye bağlanacak. KI·T olması hasebiyle ayağında prangalar var, MKE’nin çok güzel bir kadrosu var bu dönem ayağa kalkmak istiyor, füze gibi fırlamak istiyor ama bu prangalardan da kurtulması lazım” yanıtını verdi. CHP Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü Özgür Ceylan ise “Anonim şirket olursa şimdi yapılamayan ne yapılacaktır? Katarlıların Kırıkkale MKE’yi ziyaret ettiği yönünde iddialar var. Amaç MKE’yi Katarlılara peşkeş çekmek mi?” diye konuştu.

Türk savunma sanayiisinin temelini oluşturan kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) statüsündeki MKE’nin Hazine’ye bağlı Milli Savunma Bakanlığı tarafından yönetilecek anonim şirkete dönüştürülmesini öngören yasa teklifi, önceki gün TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda görüşüldü. AKP’li Ramazan Can, MKE’nin KİT statüsünde olmasının, “hareket alanını daralttığını ve istihdam arttırmasını zorlaştırdığını” savunarak “MKE’yi işte bu prangalardan kurtarmak istiyoruz ve Makine ve Kimya’nın şahlanmasını daha da ileri noktalara getirmek için bu kanun teklifini hazırladık. Özelleştirme baskısından kurtulan Makina ve Kimya aynı zamanda da bizim kırmızı çizgimiz olan özelleştirilmeyecek özelleştirilmeyecek özelleştirilmeyecek ” ifadelerini kullandı. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere de MKE’nin KİT statüsünün kurumun gelişimini sınırlandırdığını, yeni personel istihdamı, hızlı karar alma, araştırma-geliştirme konularında sorunlar yaşandığını, bu nedenle MKE’nin şirkete dönüştürüldüğünü söyledi.

MHP’li Halil Öztürk, işçilerin haklarının korunmasıyla ilgili bazı önerilerinin olduğunu, ancak teklifin genelini desteklediklerini belirtti.

Tele1

Anahtar Kelimeler:
KırıkkaleMKEKMKEA.Ş.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.