Şimşek: Enflasyonu önümüzdeki yıl sonunda yüzde 36'ya, 2026'da tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonu önümüzdeki yıl sonunda yüzde 36'ya, 2026'da tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, enflasyonu 2024 sonuında yüzde 36'ya, 2026'da ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bakan Şimşek, enflasyondaki ivme kaybının çok net şekilde ortada olduğunu ve 2024 yılı hedefleriyle uyumlu bir patikaya doğru evrildiğini belirtti. Şimşek, "Nitekim, 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerine bakarsanız son 2 ayda 5 puan gerilemiş ve hedeflerimize yakınsamıştır. Muhtemelen önümüzdeki aylarda rezerv birikiminin güçlenmesiyle birlikte KKM’den (Kur Korumali Mevduat) çıkışı hızlandıracağız" dedi.

Şimşek, "Son 20 yılda yaşanan depremler nedeniyle oluşan hasarların giderilmesi için yaptığımız harcamalar, o bağlamda topladığımız vergilerin 1,6 katıdır. Bütçe açığında Türkiye bu sene de deprem hariç Maastricht kriterlerini tutturacaktır" diye konuştu.

Enflasyonla mücadele nedeniyle sıkılaşan finansal koşulların gevşemeye başladığını, özellikle de 2024'ün ikinci yarısından sonra küresel faiz indirimlerinin başlamasının beklendiğini vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, bizim programımız açısından da olumludur. Çünkü 2024 yılında gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları muhtemelen daha olumlu olacaktır. Ayrıca salgın sonrası hızla artan emtia fiyatları da yılbaşından bu yana zayıflamaktadır. Böylesine küresel bir konjonktürde büyük ve daha güçlü Türkiye'yi hep birlikte inşa etmek, milletimizin refahını artırmak için çalışıyoruz ve ortaya bir program koyduk."

Daha önce açıklanan Orta Vadeli Program'ın ana hedefinin, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak olduğunu belirten Şimşek, bu programın dünya piyasalarına güven verdiğini söyledi.

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan kaynak taahhüdünü 17 milyar dolardan 35 milyar dolara çıkardığını kaydeden Şimşek, "Türkiye, 2023 yılında, proje ve program finansmanı amacıyla sadece Dünya Bankasından 7,9 milyar dolar finansman buldu. Küresel ve finansal koşullar çok daha elverişli olacak. Bütün şirketlerimiz daha ucuz finansmana ulaşabilecek. Enflasyonu düşürdükçe finansal koşullar daha iyi olacak" dedi.

Bakan Şimşek, Mayıs'ta 700 baz puanın üzerine çıkan Türkiye'nin risk priminin bugün itibarıyla 290 puanın altına düştüğüne ve Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerinin de Mayıs sonuna kıyasla 43,9 milyar dolar arttığına dikkat çekti.

"Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyi kararlılıkla yürütüyoruz" diyen Şimşek ayrıca mal ve hizmet ihracatındaki artışı çok güçlü şekilde destekleyeceklerini, neoliberal bir yaklaşım içinde olmadıklarını, KKM'yi cazip kılan vergi düzenlemelerini gözden geçireceklerini, 2024 yılında tarım sektörüne doğrudan ve dolaylı 520 milyar lira destek vereceklerini söyledi.

BBC News

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.