Yoğurt, Türkçenin dünyaya kazandırdığı kelimelerden biri. Lezzeti kadar zengin bir tarihe de sahip. İlk yoğurdun Neolitik dönemin başlarında Orta Asya Türkleri tarafından yapıldığı düşünülüyor. Zamanla bu lezzet dünyanın dört bir yanındaki sofraları fethediyor.
Yoğurt artık sayısız mutfağın temel bir yiyeceği. Türkiye ise farklı yoğurt çeşitleri ve lezzetleriyle bir yoğurt cenneti olarak öne çıkıyor. Bunlardan biri de türkülerde yer bulan ve yakın zamanda Avrupa Birliği (AB) tarafından korumalı mahreç adı (PGI) statüsü alan Silifke Yoğurdu. Bu tescil, hem yerel üreticilerin emeğini hem de Toros Dağları'nda yetişen aromatik bitkilerle beslenen kıl keçilerinin bulunduğu bölgenin kendine özgü özelliklerini yansıtıyor.
Mersin ilinde üretilen Silifke Yoğurdu, Türkiye'nin bu tescili alan ilk yoğurdu oldu. Aynı zamanda Mersin bölgesinden bu statüye ulaşan ilk ürün olarak kayda geçti. Bu gelişmenin, bölge için yeni pazar olanakları yaratması bekleniyor.
AB, Silifke Yoğurdu adının korunmasını, bölgenin çevresi ve geleneksel yetiştirme yöntemleriyle bağlantılı özelliklerini tanıyan bir PGI statüsüyle destekliyor. Bu tescil aynı zamanda yerel üreticiler için ürünün ekonomik değerini artırmayı amaçlıyor.

AB gerekliliklerine uygun olarak PGI logosu isimle kullanılmalı
Silifke Yoğurdu sadece keçi sütünden ya da inek ve keçi sütü karışımından yapılıyor. Bu yoğurt, diğer yoğurtlara göre daha koyu, balmumu kıvamında ve belirgin bir tada sahip. Keçi sütünden dolayı rengi parlak beyaz. Ağızda pürüzsüz ve kremsi bir his bırakıyor. İnek sütü eklendiğinde yoğurdun rengi biraz değişerek açık krem tonlarına sahip olabiliyor.
Silifke Yoğurdu, yörede “kara keçi” olarak adlandırılan kıl keçilerinin sütünden yapılıyor. Bu keçiler Toros Dağları'nın ormanlık alanlarında otluyor ve otladıkları aromatik bitkiler yoğurdun lezzetine katkıda bulunuyor. Göksu Ovası’nın yeşil otlaklarında otlayan ve kurutulmuş fıstık yapraklarıyla beslenen inekler de aromatik bileşikler bakımından zengin süt üreterek yoğurdun tadına katkı sağlıyor.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Jurgis Vilčinskas
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Jurgis Vilčinskas, “Türkiye'nin yoğurt çeşitlerinden birinin ilk PGI tescilini alması önemli bir gelişme. AB tarafından tanınması, bu yoğurt gibi ürünlerin hem Türkiye'de hem de Avrupa'da bilinirliğinin artmasında rol oynuyor. PGI logosuyla üreticiler daha iyi pazar fırsatlarına sahip oluyor, tüketiciler de logoyu gördüklerinde gerçek Silifke Yoğurdu’nu aldıklarını biliyorlar” diyor.
Yoğurt için Avrupa Komisyonu’na başvuruda bulunan Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar şunları söylüyor:
“Silifke Yoğurdu, resmi olarak Avrupa Komisyonu tarafından tanınan ilk Türk yoğurdu oldu. Bu tescilin ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.”

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar
Yoğurt üreticisi Sadrettin İriş, “Silifke Yoğurdu’nun Türkiye’de coğrafi işaret tescili almasının ardından coğrafi işaret logosunu kullanmak için Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’na başvurduk. Bu logoyla satışlarımız arttı. Şimdi de AB’nin PGI logosuna başvurmak için bekliyoruz. Satışların daha da artacağını düşünüyoruz” diyor.

Üretici İsmail Hakkı Köroğlu
Bir diğer üretici İsmail Hakkı Köroğlu ise şunları söylüyor:
“AB’nin Silifke Yoğurdu’nu tanımasının ardından Avrupa’dan artan bir ilgi gördük. Özellikle yurtdışında yaşayan Türkler yoğurdumuzu merak ediyor ve denemek istiyorlar.”

AB’nin Türkiye’den PDO ya da PGI statüsü verdiği ürünler
AB’nin Türkiye’den PDO ya da PGI (Korumalı Mahreç Adı) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle:
Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası
Aydın Kestanesi
Aydın İnciri
Bayramiç Beyazı
Malatya Kayısısı
Milas Zeytinyağı
Taşköprü Sarımsağı
Giresun Tombul Fındığı
Antakya Künefesi
Suruç Narı
Çağlayancerit Cevizi
Gemlik Zeytini
Edremit Zeytinyağı
Milas Yağlı Zeytini
Ayaş Domatesi
Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini
Maraş Tarhanası
Ezine Peyniri
Safranbolu Safranı
Aydın Memecik Zeytinyağı
Araban Sarımsağı
Bingöl Balı
Osmaniye Yer Fıstığı
Bursa Şeftalisi
Hüyük Çileği
Bursa Siyah İnciri/Bursa Siyahı
Söke Pamuğu
Manisa Mesir Macunu
Gaziantep Menengiç Kahvesi/Gaziantep Melengiç Kahvesi
Silifke Yoğurdu
Aydın Memecik Zeytini
Aydın Çam Fıstığı
Afyon Pastırması
Afyon Sucuğu
Gaziantep Fıstık Ezmesi
Kırkağaç Kavunu
Mut Zeytinyağı
Kaynak: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu
T24




