Reuters: BAE, İzmir limanından hisse alacak

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türk limanından hisse satın almak için anlaşmaya yaklaştığını ileri sürdü.

Sözcü'nün aktardığı Reuters'ın iddiasına göre, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli AD Ports Group, İzmir Limanı'ndan hisse almaya hazırlanıyor. Haberde Türkiye Varlık Fonu kontrolünde bulunan İzmir Limanı'nı işletmek üzere kurulacak kuruluşa şirketin yatırım yapacağı iddia edildi.

Reuters'a konuşan kaynaklar, henüz kesinleşmemiş olan anlaşmada hissenin büyüklüğünün de netleşmediğini söyledi. Ancak kaynaklardan biri anlaşmanın yaklaşık 500 milyon dolar değerinde olabileceğini belirtti.

Türkiye Varlık Fonu yetkilileri konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti. AD Ports yorum talebine yanıt vermezken, BAE Varlık Fonu da konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Türkiye Varlık Fonu'na ait olan İzmir Limanı oldukça önemli bir geçit konumunda. 

NE OLDU?

Türkiye ve BAE iki yıl önce ilişkileri onarmaya başlamıştı. BAE yetkilileri o zamandan bu yana Türkiye'de enerji ve lojistik de dahil olmak üzere büyük yatırım fırsatları gördüklerini belirtti. 

BAE ve Türkiye ayrıca mayıs ayında yatırımları kolaylaştırmayı amaçlayan bir serbest ticaret anlaşması imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiyi canlandırmak amacıyla Körfez ülkelerini ziyaret ettiği temmuz ayında iki ülke 50 milyar doları aşan bir dizi anlaşma üzerinde mutabık kaldı.

Son olarak Erdoğan, bu ayın başlarında Dubai'de düzenlenen COP28 BM iklim zirvesi çerçevesinde BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi.

Abu Dabi liman şirketine ise Şeyh Muhammed'in kardeşi olan Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan başkanlık ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.