Ne Koç, ne Sabancı ne de Diğerleri: Türkiye'nin vergi şampiyonu bakın kim oldu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Vergi gelirlerinde devlet aslan payını vatandaştan aldı. Gelir vergisinden özel tüketim vergisine, katma değer vergisinden dolaylı vergilere devlet aldığı milyarlarca lirayla vatandaşı vergi şampiyonu yaptı.

Vergi gelirleri hesaplandı, vergi şampiyonu ne Koç ne de Sabancı oldu.Vergi şampiyonu vatandaş oldu.Vergi gelirlerinde 2021 yılında 922.7 milyar lira olarak belirlenen bütçe hedefi, 1.1 trilyon lira olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki artışta aslan payını ise özel tüketim vergisinden katma değer vergisine kadar birçok alanda yurttaştan zorunlu olarak alınan dolaylı vergiler oluşturdu. Hal böyle olunca Vergi şampiyonu vatandaş oldu. Kısacası vatandaş Koç’u Sabancı’yı sollamış oldu.

ŞAMPİYON VATANDAŞ

Vergi gelirlerinde 2021 yılında 922.7 milyar lira olarak belirlenen bütçe hedefi, 1.1 trilyon lira olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki artışta aslan payını ise özel tüketim vergisinden katma değer vergisine kadar birçok alanda yurttaştan zorunlu olarak alınan dolaylı vergiler oluşturdu.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre bütçedeki vergi gerçekleşmelerine göre gelir vergisinde hedef 195.2 milyar liraydı. Tahsilat 219.6 milyar lira oldu. Kurumlar vergisinde 105.1 milyar liralık hedefe karşılık, 177.9 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi. Motorlu taşıtlar vergisinde hedef 18.5 milyar liraydı. Yıl sonu tahsilatı 18.8 milyar lira oldu.

KDV’DE HEDEFİN ÜZERİNE ÇIKILDI

Dahilde alınan KDV’de ise hedefin çok üzerine çıkıldı.Bütçe hedefi 71,5 lira iken tahsilat123.4 milyara ulaştı.Banka ve sigorta muameleleri vergisinde 28,4 milyar liralık hedefte 33,1 Milyar lira gerçekleşti

AKARYAKITTA KAYIP

Doğrudan yurttaşın sırtındaki dolaylı vergilerin başında gelen ÖTV’de ise yıllık hedef 213.7 milyar lira olarak belirlenmişti. Yıl sonunda tahsilat 205.3 milyar lira oldu. Bu düşme bir süre akaryakıttan ÖTV alınmamasından kaynaklandı. Akaryakıttan elde edilecek ÖTV gelirinde hedef 75.6 milyar lira olarak belirlenmişti. Gerçekleşme 31.2 milyar lira oldu.

Araçlardan alınan ÖTV’de 39.6 milyar liralık hedefe karşılık 66.3 milyar liralık gerçekleşme oldu. Alkollü içkilerden alınan ÖTV’de hedef 17.9 milyar liraydı. Yıl sonunda tahsilat 22.7 milyar liraya ulaştı. Tütün mamüllerinden alınan ÖTV’de de hedef 65.5 milyar lira olarak belirlenmişti. Yıl sonu tahsilatı 67.6 milyar liraya çıktı. Dayanıklı tüketim ve diğer mallardan alınan ÖTV’de de 13.4 milyar lira hedef 15.3 milyar lira olarak gerçekleşti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.