Kişisel bütçe yönetiminde 5 kritik hataya dikkat

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Günümüzde birçok kişi kişisel finans yönetimi hataları dolayısıyla maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. Ancak atılabilecek birkaç küçük adım bu sıkıntıların önüne geçmek için yeterli olabiliyor. Generali Sigorta kişisel finans yönetiminde sıkça yapılan ve uzak durulması gereken bu kritik hataları paylaştı.

Bütçe planlaması yapmamak

Kişisel finans yönetiminde en sık yapılan hataların başında bütçe planlaması yapmamak ya da dönem dönem yapmak geliyor. Bütçe planlaması yapmak; mevcut gelir ve gider kalemlerini net olarak görmeyi ve para yönetimini doğru şekilde yapmayı başarılı kılar. Diğer bir deyişle cebe giren paranın nereye gittiğini, nasıl harcandığını net bir şekilde ortaya koymak, ilerisi için yapılacak tüm planlar ve atılacak adımlar konusunda yol gösterir.

Mevcut bütçenin fazlasını harcamak

Mevcut bütçenin fazlasını harcamak ve gelecek dönemlerde elde edilecek gelirle yaratılan bütçe açığının kapatılacağını düşünmek de sıkça yapılan hataların başında geliyor. Özellikle ipin ucunun kaçtığı harcamaları engelleyememek, mevcut gelirin giderleri karşılayamamasına neden olarak, borçlanmayı beraberinde getirmektedir.

Borçlanarak yaşam kalitesini artırmak

Borçlanarak yaşam kalitesini artırmak son yıllarda sıkça görülen yaklaşımlar arasında yer alıyor. Ancak hayatın getirebileceği olumsuz durumları ve koşulları göz önünde bulundurmadan borçlanarak ev, araba vb. ihtiyaçlar özelinde yaşam standartlarını yükseltmeye çalışmak, kısa vadede olumlu gözükse de, uzun vadede birçok soruna neden olabiliyor.

Bilinçsiz harcamalar yapmak

Özellikle yaşanan dijital dönüşümle birlikte e-ticaret platformlarının sundukları cazip indirimler ve kampanyalar, tüketicilerin zaman zaman ihtiyaçları olmayanı da almasını beraberinde getiriyor. Sunulan indirimler ve kampanyalar ne kadar cazip olsa da, mevcut geliri aşacak ve ihtiyaç dahilinde olmayan her türlü harcamadan uzak durulması, kişisel finans yönetimi özelinde atılan doğru adımlar arasında yer alıyor.

Tasarruf yapmamak

Tasarruf yapmak hem kişisel hem de toplumsal açıdan israf etmemek demektir. Kişisel finans yönetiminde israfı engellemenin ve tasarrufun ilk adımı, ihtiyaç olmadan tüketilen, tüketildiğinde artı değer üretmeyen her kaynağın israf olduğunu fark etmektir. Kaynakları tüketirken özen göstermek, her şeyi yerinde ve yeterince kullanmak hem kısa hem de uzun vadede kişisel finans yönetimine olumlu yansımaktadır.

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.