"IDEF Uluslararası Savunma Fuarı" Yerli firmaları uluslararası tanıtmaya devam ediyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye’nin önemli tersanelerinden Kaptanoğlu-Desan Tersanesi, IDEF Uluslararası Savunma Fuarı’na Türk Deniz Kuvvetleri’nin teslim edilen ve yüzde 72’lik yerlilik oranıyla ilke imza atan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları ve farklı özelliklere sahip yangın söndürme botuyla katıldı. Standında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın ağırlayan Kaptanoğlu Desan Tersanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu, “Bu yıl IDEF Uluslararası Savunma Fuarı’na dördüncü kez katılıyoruz. Her yıl uluslararası katılımcıların sayısı artıyor. IDEF, savunma sanayimizin başarılarını uluslararası arenada duyurmamız için önemli bir mecra, bizler de Türkiye’nin yakınlaştığı pazarlarda önemli görüşmelerde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim ettiği Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarıyla (ACMB) savunma sanayisinde önemli bir projeye imza atan Kaptanoğlu Desan Tersanesi, Türkiye’nin en büyük savunma fuarı olan IDEF’te boy gösterdi.

Standını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal’ın ziyaret ettiği Kaptanoğlu Desan Tersanesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cenk İsmail Kaptanoğlu, IDEF Uluslararası Savunma Fuarı’nın Türk Savunma Sanayi için önemine değinerek, “IDEF bizlere başarılarımızı duyurmamız için önemli bir alan sağlıyor” açıklamalarında bulundu.

“KATILIMCI FİRMA SAYISI NEREDEYSE İKİYE KATLANDI”

IDEF’e katıldıkları dördüncü yılda katılımcı firma sayısının neredeyse ikiye katlandığını belirten Cenk İsmail Kaptanoğlu, “Türk Savunma Sanayi’nin 8-10 senelik yakın geçmişine baktığımızda yabancı müteşebbisler tarafından yapılan işlerin büyük oranda yerlileştiğini ve millileştiğini görüyoruz. Bu bizler için gurur verici bir tablo. Yerlileşme ve millileşme çabalarında biz de üzerimize düşeni fazlasıyla yapmış durumdayız. Bugüne kadar yapılan deniz projelerinde, ACMB botumuzla yüzde 72’i aşan ‘gerçek yerliliği’ yakaladık. Yerlileşme adına gerçekten çok çaba gösterdik. Aynı çabayı yeni projelerimizle göstermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“SSB’NİN YERLİLEŞMEYE KATKISI BÜYÜK”

Savunma Sanayi Başkanlığı’nın (SSB) yerlileşmeye olan katkılarını açıklayan Kaptanoğlu, “Savunma Sanayi Başkanlığı’nın ihale şartnamelerinde belli bir yerlilik oranını şart koşması firmaları bu yönde aksiyon almaya itti. Ancak gerçek yerlilik duygusunun altında başka bir amaç yatıyor. Amacımız dışarıda üretilen teknolojileri burada uyarlamak değil. Kendi imkânlarımızla tasarlamak ve üretmek. Siyasi erkin bizlere verdiği destek çok önemli ve bu sayede Ar-Ge faaliyetlerine yönelebiliyoruz. Pandeminin yarattığı ekonomik yavaşlama planlarımızı biraz ötelese de kazandığımız ivme gücünden hiçbir şey kaybetmedi. Bu ivmeyi uluslararası pazara taşımak en büyük gayemiz. Enerjimizi bu yönde harcıyoruz. İki senedir yer alabileceğimiz tüm uluslararası fuarlarda boy gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİ ULUSLARARASI FUARLARI SEKTEYE UĞRATTI”

Pandemi nedeniyle uluslararası fuarların sekteye uğradığını söyleyen Kaptanoğlu Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kaptanoğlu, “Pandemi ticari ve askeri fuarları sekteye uğrattı. Pandemi öncesi yılda 5-6 fuara katıldığımızı söyleyebiliriz. Ticari anlamda tüm fuarlarda yer almaya çalışıyoruz ancak savunma sanayi fuarlarında seçici olmak zorundayız. Ülkemizin doğrudan ilişki kurduğu ya da ikili ilişkilerin iyi gittiği ülkelerde ürünlerimizi sergilemek bizler için daha anlamlı. İkili ilişkilerin iyi olmadığı ülkeleri tercih etmiyoruz” şeklinde konuştu.

“AFRİKA PAZARI TÜRK SAVUNMA SANAYİ İÇİN YENİ GENİŞLEME ALANI”

“Afrika ve Afrika’da bulunan Müslüman ülkeler arasında Türkiye şu anda bayrak gösteriyor” diyen Kaptanoğlu, “Afrika ve Afrika’da bulunan Müslüman ülkelerde faaliyet alanımız giderek artıyor. Sadece deniz projelerinde değil, savunma sanayinin yer aldığı tüm alanlarda ilişkilerimiz gelişiyor. Afrika bizler için iyi bir pazar olma potansiyeli taşıyor. Güney Amerika coğrafyasında yer alan ülkelerle de girişimlerimiz sürüyor ancak Güney Amerika görece bizler için uzak ve farklı bir coğrafya, yakın doğu ülkeleriyle temaslarımız sürüyor, nasıl realize olacağını gelecek günlerde göreceğiz” dedi.

“TÜRK DENİZ KUVVETLERİ EN BÜYÜK REFERANSIMIZ”

“Savunma sanayi pazarında referans çok önemlidir” diye konuşan Kaptanoğlu, “Deniz Kuvvetlerimize başarılı bir platform teslim etmemiz bizler için çok önemli bir referans oldu. Deniz platformları arasında en büyük yerlilik oranını yakalamış olmamız, kontrat tarihinden daha önce botlarımızı teslim etmemiz, botlarımızın tüm testleri hatasız ve ilk seferde geçmiş olması bizler için büyük bir artı. ACBM üzerinde çalışmalarımız devam ediyor daha farklı versiyonlarını üretmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hedefimiz savunma sanayi endüstrisinde Türkiye’nin bayrağını en yukarıda dalgalandırmak” diyen Kaptanoğlu, “Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerek lokal gerekse uluslararası partnerlerimizle yaptığımız işlerle ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi ve daha başarılı projelere imza atmayı hedefliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.