Ev sahipleri dikkat! Rakam 5-10 kat arttı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Değerli Konut Vergisi hesaplanırken Emlak Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından emlak vergisi çoğu bölgelerde 5-10 katına kadar arttı.

Ev sahipleri, 2021 yılında yeni bir vergi ödemeye başladı.

Değerli Konut Vergisi (DKV). Bina vergi değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan mesken nitelikli taşınmazları başka bir ifadeyle lüks konutları ilgilendiren bu verginin beyannameleri şubat itibarıyla alındı ve ilk taksit ödemeleri tamamlandı. Ağustos ayı itibarıyla bu verginin ikinci taksit ödemeleri başlıyor.

5-10 KAT ARTIŞ OLDU

Hürriyet’te yer alan habere göre, Değerli Konut Vergisi hesaplanırken Emlak Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen Emlak Vergisi’ne esas bina vergi değeri dikkate alınıyor. Bu yıl takdir komisyonları toplandı ve Emlak Vergisi’nde 2022-2025 için geçerli olacak yeni değerleri belirledi. Komisyonlardan çoğu yerde 5, 10 kata varan artış kararları çıktı. Bu artışlar, Değerli Konut Vergisi mükelleflerinin ödeyeceği bedeli ve mükellef sayısını da etkileyecek.

Değerli Konut Vergisi, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine ödenir. Vergiyi zamanında ödemeyen, şartlarını taşımadığı halde muafiyetten yararlananlar ile muafiyetten yararlanma şartlarını kaybetmesine rağmen bu değişikliği bildirmeyen mükelleflerden alınması gereken vergi, cezalı olarak ve gecikme faiziyle alınıyor.

NASIL HESAPLANIR?

Değerli Konut Vergisi için evin değeri hesaplanırken Emlak Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen emlak vergisine esas bina vergi değeri dikkate alınıyor. Bu rakama her yıl yeniden değerleme oranı ekleniyor. 2021 için uygulanan yeniden değerleme oranının (yüzde 9.11) yarısı (yüzde 4.55) eklendiğinde bu yıl için ortaya çıkan rakamlar şöyle:

- 5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olanlar, 5 milyon 227 bin TL’yi aşan kısmı için binde 3,

- 10 milyon 455 bin TL’ye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TL’si için 7 bin 842 TL, fazlası için binde 6,

- 10 milyon 455 bin TL’den fazla olanlar 10 milyon 455 bin TL’si için 23 bin 526 TL, fazlası için binde 10.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.