Elektrik faturalarındaki acı gerçek… Erdoğan pişman mı?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Daha geçen uygulanmaya başlanan yüzde 15’lik zammın ardından yeni zam talebi iddiası da kamuoyundaki tepkileri artırdı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen günlerde elektrik şirketlerinin Külliye’den yeni zam talebine dair iddiası çok konuşuldu.

Kılıçdaroğlu o açıklamalarında, “Duyuyoruz ki elektrik şirketleri Saray'dan yeni zam oranı için onay istemişler. Erdoğan, böyle bir şeyi onaylamayı sakın aklından bile geçirme, sakın! Ya fatura inmeli ya halka destek verilmeli! Eğer bu soygun devam ederse biz halkımızla birlikte kararımızı verip, bu şirketlere ve faturalarına karşı adımlarımızı atacağız” diyerek kamulaştırma sinyali vermişti. 

Öyle ki elektrik dağıtım şirketlerinin 47,5 kuruş birim fiyat üzerine 26,5 kuruş kendi payını ekleyip faturalara daha sonra da devletin 17,9 kuruşunu koyarak kullanım bedelini yaklaşık 92 kuruşa çıkarması akılları karıştırdı. 

Rakamlar elektrik dağıtımının kamulaştırılması halinde faturaların yarı yarıya azalacağını ortaya koyuyorken uzun vadede özelleştirme politikasının da yanlış olduğunu açığa çıkardı.

Döviz kurlarında yaşanan artış da fiyatlamalardaki artışı tırmandırınca Külliye’de özelleştirmelerden kaynaklı bir pişmanlık oluştuğu iddialarının konuşulmasına neden oldu.

Gözler şimdi TEİAŞ’ın özelleştirilmesine çevrilirken, söz konusu hamlenin ilerleyen dönemde faturaları daha da katlamasından endişe ediliyor.

Özelleştirmeler sonucunda TEDAŞ’ın alt yapısını kullanan özel şirketlerin bu altyapıya ekstra bir yatırım yapmaması ise özellikle yaz aylarında nüfusun arttığı bölgelerde yaşanan sık kesintilerde kendisini gösterdi. TEDAŞ 2004 yılında Erdoğan tarafından özelleştirme programına alınıp Türkiye’yi 21 bölgeye bölüp teker teker satılmasıyla bugünlere gelinmişti.

Herhangi bir yararı olmadığı gibi altyapı yatırımlarının da önünü açmayan elektrik sektöründeki özelleştirmeler ise “Erdoğan pişman mı” sorularının sorulmasın neden oldu. 

Öyle ki Erdoğan 2004 yılında TEDAŞ özelleştirilmeden önce yaptığı açıklamada “Zam yaparlar fatura bize çıkar, elektrikte şimdilik özelleştirme yok” demişti. 

Odatv.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.