Dört gündür açlık grevinde olan madencilerin aileleri Ankara'da

Eskişehir’de haklarını arayan madencilerin, 28 Ağustos'ta başlayan ve 31 Ağustos'ta açlık grevine dönüşen eylemleri devam ediyor.

Eskişehir’de Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’te ekonomik ve sosyal haklarını almak için 4 gün önce açlık grevine başlayan 165 maden işçisinin aileleri tepkilerini dile getirmek için bugün Ankara’ya gelerek Yıldızlar Holding önünde basın açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna 5 gün kala dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve dönemin Enerji Bakanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Adayı Fatih Dönmez, Ankara'nın Nallıhan ve Beypazarı ilçeleri ile Eskişehir'in Mihalıççık ilçesi arasında faaliyetlerini sürdüren Yunus Emre Termik Santrali’ni ziyaret etmişti. Oktay ve Dönmez, santralin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) şirkete devri sırasında yaşanan aksaklıklara dikkat çekerek, ücretsiz izindeki işçilerin işe geri döndüklerini söylemiş, sürecin takipçisi olduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini iletmişti.

Oktay ve Dönmez’in bu ziyaretinden üç ay sonra Yunus Emre Santrali’nde çalışan 165 işçi hem ekonomik hem de sosyal haklarını alamadıklarını belirterek 8 gün önce oturma eylemine başladılar. Sonuç alamayan işçiler, 4 gün önce eylemlerini açlık grevine dönüştürdüler.

Açlık grevine başlayan işçilerin aileleri bugün, Ankara'ya gelerek Yıldızlar Holding binasının önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamaya, CHP Ankara Kadın Kolları da destek verdi.

"Kıdem tazminatı 9 aydır ödenmedi”

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şube Sekreteri Selim Arslan aileler adına şunları söyledi:

“Sendikamız örgütlü olduğu Eskişehir Mihalıççık ilçesi Koyunağılı köyü sınırları içinde faaliyet gösteren maden sahaları ve termik santrali 12.12.2022 tarihinde TMSF'de yapılan ihale sonucu Yıldızlar Holding bünyesindeki Doruk Madencilik isimli firmaya devredilmiştir. Bu işverenin devir olan tarihte 550 üyemiz ve 700 çalışan bulunmaktaydı. 12.12.2022tarihinde açıklama yapan firma yetkilileri 250 kişiyi ücretsiz izne çıkarmıştır. Devir aşamasında firmadan ayrılan ve akabinde emekli olan 240 çalışan üyemiz iş akdini fesih etmiş olup hakkı olan kıdem tazminatları taraflarına 9 aydır ödenmemiştir. Bilindiği üzere kıdem tazminatı peşin ödenmesi gerekir.

“Sigortaları ve ücretleri yer üstüne uyarlanmıştır”

Bunun dışında ücretsiz izne çıkarılan üyelerimize mağdur olmamaları için her ay taahhüt edilen aylık avanslar tam anlamıyla yerine getirilmemiştir. Ayrıca 9 aylık zaman zarfında maaşları tam gününde ödenmediği gibi bazı aylarda parçalı ödenip bazı aylarda ise takip eden aya geçmiştir. Ayrıca çalışanların hesaplarından kesilen bireysel emeklilik ve icra kesintilerindeki sıkıntıları defalarca söylememize rağmen bir düzeltilmeye gidilmemiştir. Yeraltı çalışma ruhsatlarının kendilerine verilmediğini ifade edip yeraltı çalışanı 190 kişinin temmuz ayı içerisindeki sigortaları ve ücretleri herhangi bir tebliğ yapılmadan çalışanların sigortaları ve ücretleri yer üstüne uyarlanmıştır.

“Davamız mahkeme tarafından ve istinaftan onaylı bir şekilde apaçık ortada”

2016 yılından bugüne kadar yapılan toplu iş sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıktan
dolayı yüksek hakem kurulunda bağıtlanıp, haklarımız uygulanmamıştır. TMSF başkanlığına yaptığımız hem yazılı hem sözlü uyarılara rağmen cevap alınmaması devir aşamasından bugüne kadar geriye dönük alacaklarımızın akıbeti hakkında hiçbir zaman net cevaplar verilmemiştir. Ayrıca açılan davamız mahkeme tarafından ve istinaftan onaylı bir sekilde apaçık ortadadır.

Kısaca özetlemek gerekirse; 250 kişinin 9 aydır ödenmeyen kıdem tazminatı, 2016 yılından bugüne kadar yüksek hakem kurulundan gelen karar bağlamında uygulanmayan toplu iş sözleşmelerin uygulanmaması ve geriye dönük alacaklarımızın verilmemesi, bireysel emeklilik ve icra kesintilerinin üyelerimizden kesilip hesaplarına aktarılmaması, Temmuz ayında yeraltı çalışanlarına tebliğ yapılmadan sigortaları ve ücretlerinin yer üstüne göre uyarlanması, 2016-2022 yılları arası emekliliğinden dolayı ayrılan çalışanların kıdem tazminatlarının verilmemesi ana gündem sorunlarımızdır.

Maden işçisi eşi Nuray Yavuz ise şunları söyledi:

“Eşim yer altında çalışıyor. İş yeri, saha ruhsatı olmadığı için bu sorunların olduğunu söylüyor. Peki ben iş yeri sahibine soruyorum, saha ruhsatı olmayan bir yere bizim eşlerimizi neye dayanarak, hangi güvenceye dayanarak sokuyor yer altına? Yer altında eşlerimizin başına bir şey geldiğinde ne olacak? Bunun hesabını kim verecek ve sorumlusu kimler olacak? Şu anda eşlerimiz, 4 gündür yer altında açlar. Onlar açken, biz evde çoluk çocuk yemek yiyemiyoruz. 4 gündür aç oldukları için artık rahatsızlanmaya başladılar. Benim eşime bir şey olursa kimsenin bana gelip de 'başın sağ olsun ya da geçmiş olsun' demesini istemiyorum. Çünkü benim başım sağ olmayacak ve hiçbir çalışanın eşlerinin başı da sağ olmayacak.”

T24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.