Dolar/TL tarihi zirveyi test etti

Dolar Endeksi, Salı günkü yükselişinin ardından yeni işlem gününde yatay bir seyir izlerken, dolar/TL kuru 28,21 ile tarihi zirvesini gördü.

Küresel piyasalarda jeopolitik tansiyon Gazze’de bir hastanenin vurulmasıyla yeniden yükselirken, güvenli liman alımları da yeniden öne çıktı.

Dolar küresel piyasalarda Salı günü kaydettiği yükselişi korurken, Dolar/TL kurunda da rekor seviye görüldü. Dolar/TL kuru 28,21 seviyesini test ettikten sonra 28 seviyesi civarında denge kazandı.

Jeopolitik tansiyonun yükselmesi Borsa tarafında da negatif fiyatlamalara yol açtı. BIST 100 endeksi güne yüzde 1,85 düşüşle başladı. Türkiye’nin risk primi 412 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi de yüzde 21,80 seviyesinde.

ABD’de Salı günü açıklanan veriler perakende satışların Eylül ayında aylık bazda yüzde 0,7 ile yüzde 0,3 düzeyindeki beklentinin üzerinde arttığını gösterdi.

Otomotiv dışı perakande satışlar ile otomotiv ve benzin hariç perakende satışlar da yüzde 0,6’lık artışlarla beklentileri geride bıraktı.

Veriler, Goldman Sachs’tan JPMorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley’e kadar çok sayıda yatırım bankasının ekonomistlerinin üçüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasılaya ilişkin tahminlerini artırmasına yol açtı.

Verilerin Fed’in faiz oranlarını yeniden artırabileceği yönündeki spekülasyonları artırmasının ardından, hazine tahvilleri geriledi ve iki yıllık getiriler 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Birçok vadede getiriler tırmanışa geçerken, 5 yıllık tahvillerde 17 baz puana kadar artış gerçekleşti ve getiri 2007’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Yatırımcılar, geçen hafta yatırımcıları güvenli liman olarak ABD devlet tahvillerine yönelten Orta Doğu’daki çatışmaların yayılması tehdidine rağmen, ABD ekonomisinin gücüne bağlı olarak daha yüksek risksiz getiri oranları talep ediyor.

Erajans

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.