Dolar ve Euro'da büyük parayı kimin cebe attığı belli oldu; "Cebinize dikkat edin alabilirler"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dolar/TL’de dün akşam Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarıyla yükseliş ivmesi kazanırken, Aralık ayından beri en yüksek seviyeye ulaşan kur sürekli olarak dalgalanıyor.

Güç içerisinde son olarak Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın açıklamalarıyla kur düşüşe geçmesine rağmen akşam yine alev alarak 7.55’leri gördü. Yaklaşık 3 saat zirveyi zorlayan dolar kuru tekrardan düşüş ivmesi yakaladı. Ayrıca bu dalgalanmada alım-satımlar da etkili oldu. Öte yandan Merkez Bankası'nın yüksek faize devam kararından sonra yabancı fonlar borsadan da çıkarak, yüksek faizli tahvile yöneliyor. Euro bir iniyor bir çıkıyor olan küçük yatırımcıya oluyor. Yani yine soyulan küçük yatırımcı oluyor.

Ekonominin güvensiz bir ortamda olması vurguncuya zemin hazırlıyor. Dolar/TL'de yükseliş akşam saatlerinde hız kazandı. Özellikle son dönemde 7 liranın da altına inen dolar haftaya 7,28 seviyesinden başlamıştı. Hafta boyunca yukarı yönlü seyir izleyen dolar/TL'de haftayı 7.53’ün üzerinde kapattı. Zenginler, keriz silkeleme operasyonuyla büyük paralar kazandı. Ayrıca vatandaş düşüşte olan dolardan kaçmıyor, almaya devam ediyor.

DAHA DÜŞÜK SEVİYEDEN CEBİNE KOYACAK

Yeniçağ'da yer alan habere göre; ‘Dolar daha da düşecek, ters dolarizasyon var” gibi açıklamayı yapanlar vatandaşı dolardan uzaklaştırmaya çalışıyorlar ki ellerinde olan doları satsınlar diye, ama vatandaş artık bu tuzağa düşmüyor, ellerindeki doları satsa zaten o doları da yüksek faizle borç veren yabancı sermaye daha düşük seviyeden cebine koyacak

Dolar kuru özellikle akşam saatlerinde alev alırken, birkaç saatlik yükselişin ardından düşüş yaşaması dikkatlerden kaçmadı. Dolar ve Euro kuru bir inip bir çıkarken; yükseliş ve inişlerde yüksek oranda piyasaya sokulan sıcak paraların da etkisi oldu.

KUR NEDEN ANİ BİR ŞEKİLDE FIRLADI?

Geçtiğimiz gün dolar kurunda yaşanan ani sıçrama ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirilerindeki ani yükselişe paralel bir şekilde gerçekleşti. Powell'ın açıklamalarının ardından yüzde 1.47 civarında olan getiri 1.56'ya kadar yükseldi. Sabit getirideki bu artış yatırımcının risk iştahında düşüşe yol açtı. 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi bugün yüzde 1.61 seviyesinde yer aldı.

TÜRK LİRASI YÜZDE 7 DEĞER KAYBETTİ

Son günlerde özellikle çok daha sert dalgalanan dolar kuru, hafta başında ilk olarak önce 7.30 sonra 7.440 oldu. Türk lirası adeta darmadağın oldu. Aynı zamanda yükseliş kur değil, ayrıca ülkenin ekonomisi ve borçlarının katlanması demek. Doların yeniden yükselişi dar gelirli ve fakir halka çekilmez bir hayat yaşatacak. Enflasyonun yükselmesi ile Türk Lirası değer kaybediyor hal böyle olunca Türk Lirası karşısında da ayrıca kırılgan bir yapıya sahip bir izlenim yaratıyor.

HER AN ÇIKABİLİR

Dolar-TL kurunun önümüzdeki dönemde en küçük bir fırsatını bulduğunda yukarı zıplaması bekleniyor.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ TÜRKİYE'YE ÖZEL Mİ?

Aynı zamanda Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları dolara değer kazandırdı. Dünkü açıklamanın ardından doların 6 ana para birimi karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi 3 ayın zirvesine yükseldi. Gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında dolar hâlihazırda risk iştahındaki düşüşle yaklaşık 10 gündür yükselişteydi.

Bu arada Euro'da 23.00 sıralarında 8,9781 lirada 9 lirayı zorluyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.