Dolar sert yükseldi, Euro yeniden 10 lira üzerinde

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Döviz kurları dünkü yükselişini bugün de sürdürüyor. Dolar 8,34 , euro ise 10.05 liradan işlem görüyor. Ekonomist Özgür Demirtaş piyasanın hızlı hareket etmesine dikkat çekti ve asıl önemli problemin “piyasanın oynaklığı” olduğunu söyledi.

Dolar/TL, küresel piyasalardaki satış baskısı, ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve Türkiye ekonomisine yönelik devam eden risklerin etkisiyle 8.30 seviyesinin üzerine çıktı.

Dün en düşük 8,1024 ve en yüksek 8,2059 seviyelerini gören dolar/TL, günü de önceki kapanışın yüzde 0,9 üzerinde 8,1897’den tamamladı. Dolar/TL, bugüne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.20 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 1,8 artışla 8,3380’den işlem görüyor.

EURO SON BİR AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Aynı dakikalarda sterlin/TL yüzde 1,9 değer kazancıyla 11,6400’ten satılırken, euro/TL bir ayın en yüksek seviyesi olan 10,0816’yı görmesinin ardından yüzde 1,9 yükselişle 10,0560’tan alıcı buluyor. Dolar endeksi, 31 Mart’ta başlayan düşüş serisine salı günü son vermesinin ardından dün yine düşüş kaydederken, bugün de 91,0-91,2 dar bandında hareket ediyor. Euro/dolar paritesi ise önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,1 artışla 1,2045 seviyesinde alıcılı buluyor.

Altın fiyatları da yükselişte. Dün 466 lira olan gram altın bugün 476 liradan satılıyor. Çeyrek altın 782, tam altın 3 bin 96 liradan işlem görüyor.

Türkiye’nin risk primi 408 baz puandan işlem görürken gösterge tahvil faizi de yüzde 18,09 seviyesinde.

“ÖNEMLİ OLAN OYNAKLIĞI”

Ekonomist Özgür Demirtaş doların sert yükselişinin akabinde “birçok insan Dolar/TL’nin seviyesini en önemli şey zannediyor. Halbuki oynaklığı daha önemli. Bu kadar oynak bir döviz kurunun olduğu yerde, ihracatçı, ithalatçı, yatırımcı, nasıl plan yapabilir? Nasıl önünü görebilir? Nasıl proje finasmanının matematiksel problemini çözebilir?” dedi.

6 AY SONRA YENİDEN TIRMANDI

Kasım 2020’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın swap faizlerini yükseltmesine rağmen Dolar/TL ‘deki yükseliş devam etmişti. Dolar/TL haftanın ikinci işlem gününde de tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Euro/TL kuru da 10 TL’yi görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Tele1

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.