Akkuyu Nükleer Güç Santralı üçüncü ünitesinin temeli atıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, törene video konferans yöntemiyle katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 4. ünitenin temelinin gelecek yıl atılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nükleer enerji, 'enerji politikamız' bakımından özel bir yere sahiptir" dedi.

kkuyu Nükleer Güç Santralı üçüncü ünitesi temel atma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans yoluyla katılımıyla gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada "Milli enerji altyapımıza nükleer gücü de dahil etme kararı, enerji tedarik güvenliği yönünde attığımız stratejik bir adımdır." dedi.Nükleer enerjinin enerji politikası bakımından özel bir yere sahip olduğunu kaydeden Erdoğan Akkuyu NGS’nin yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrik üreterek ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 4. ünitenin temelinin gelecek yıl atılacağını açıkladı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törendeki konuşmasından önemli satır başları:

-Bugün Türkiye'mize bir eseri daha kazandırmanın haklı gururunu birlikte yaşıyoruz. Temelini 3 yıl önce Sayın Putin'le birlikte attığımız Akkuyu'nun 3. reaktörün temelini atıyoruz. Bu hamlemizle enerjide ülkemizin yarınlarını garanti almayı hedefliyoruz. Salgına rağmen ekonomimiz büyümeyi sürdürüyor. Geçen sene dünyada bir çok ülke ciddi daralmalar yaşarken biz yüzde 1.8 büyüdük.

-Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır anlayışıyla bu anlamdaki projelerimizi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyoruz.

Geçen yıl neredeyse tamamı yenilenebilir kaynaklı 4 bin 900 megavatlı ilave kurulu gücü devreye aldık. Karadeniz'deki doğalgaz keşfimiz bağımsız enerji Türkiye kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu.

'POLİTİKALARIMIZDA ÖZEL BİR YERE SAHİP'

-Nükleer enerji, 'enerji politikamız' bakımından özel bir yere sahiptir.

'AKKUYU NGS'DE İLK REAKTÖR 2023'TE DEVREYE ALINACAK'

-Akkuyu NGS santralımızın ilk reaktörünü 2023 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Toplam 4 reaktörden oluşacak bu santralın diğer reaktörlerinin de pey der pey üretime geçmesi için gece gündüz çalışacağız. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine sokacağız.

'İHTİYACIMIZIN YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAK'

- Akkuyu yıllık 35 milyar kilovat saat elektrik üreterek ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacak. Her türlü tedbiri alarak emin adımlarla çalışıyoruz. Yaklaşık 550 bin parçadan oluşan Akkuyu NGS en ileri düzeyde güvenlik sistemleriyle donatıyor Uluslararası atom enerjisi ajansı standartları uygunluğuna dikkat ediyoruz.

'4. ÜNİTENİN TEMELİNİ GELECEK YIL ATACAĞIZ'

- Akkuyu NGS'de 4. ünitenin temelini gelecek yıl atacağız

'TÜRK-RUS İŞBİRLİĞİNİN EN ÖNEMLİ GÖSTERGELERİNDEN'

-Dostum Putin'le tesis ettiğimiz yakın diyalog sadece ikili ilişkilerde değil bölgesel barış ve istikrarın korunmasında da kilit rol oynuyor. Bir çok alanda Türk-Rus diyaloğunun neticelerini sahada görme fırsatı bulduk. Önümüzdeki dönemde bu iş birliğini ilerletmekte kararlıyız. Sağlık altyapımız sayesinde oluşturduğumuz turizmle Rus misafirlerimizi ağırlamaya hazırız.

PUTIN: KOVİD ÇALIŞMALARIMIZI ENGELLEYEMEDİ

Vladimir Putin'in konuşmasından öne çıkan başlıklar:

-Öncelikle hepinizi çok önemli bu aşama vesilesiyle tebrik etmek istiyorum. Akkuyu'da yeni bir dönem başlıyor. Bir kaç dakika sonra Sayın Erdoğan'la birlikte 3. ünitenin temeli için talimat vereceğiz. Akkuyu'da toplam 4 ünite kurulacak. 2018'de 1. ünitenin temel atma törenine katılmıştık. Rus ve Türk uzmanların sarf ettikleri eş güdümlü çalışma sayesinde santralın yapımı belirlenen program çerçevesinde devam ediyor.

-Kovid bizim çalışmalarımızı engelleyemedi. Türkiye'de bir ilk olan Akkuyu NGS 2023 yılında devreye girecek. Zamanlamayı tutturmaya büyük önem veriyoruz. Projenin gerçekleştirilmesi Türkiye'nin enerji güvenliğine ciddi katkılar sunacak, Türkiye ekonomisini güçlendirecek. Türkiye'de yepyeni bir endüstri kuruyoruz. Bu, ülkenin bilim ve sanayi potansiyelini de güçlendirecek. Sahada çalışan personelin büyük çoğunluğu Türkiye vatandaşı.

-İleride Akkuyu'da istihdam edilecek mühendisler Rusya'da eğitim görüyor. Rosattom modern yenilikçi çözümler uyguluyor. En sıkı güvenlik tedbirlerine uymaktayız. Projede siparişlerin büyük bir bölümü Türk şirketler tarafından karşılanıyor

6 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şu açıklamalarda bulundu:

-Bugün nükleer enerji yolculuğumuzun en önemli kilometre taşlarından birini daha geride bırakıyoruz. Yarım asrı aşan bir rüya daha gerçek olma yolunda hızla ilerliyor. Hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. Akkuyu 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında enerji üretmeye başlayacak.

-Enerjide arz güvenliğimizi sağlamak için çeşitliliğinin artırılması ve sürdürülebilir enerji arzının sağlanması öncelikli hedefler arasında. İthal kaynakların payı bir miktar düşecek. Akkuyu ile birlikte 7 gün 24 saat kesintisiz ve temiz enerji üreteceğiz.

-Akkuyu'nun tasarımı iç ve dış riskler göz önüne alınarak hesaplandı. Akkuyu tam kapasite faaliyete geçtiğinde Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak. Akkuyu 60 yıl boyunca 2 bin 146 teravatsaat elektrik üretecek.

'NÜKLEERİ SADECE ELEKTİK ÜRETİMİNDE DEĞİL, İLERİ TEKNOLOJİDE DE KULLANACAĞIZ'

-Nükleeri sadece elektrik üretiminde değil ileri teknolojide de inşallah kullanacağız. Türkiye nükleer enerjiyle sınıf atlayacak. Nükleer teknolojiyle birlikte ekonomimize 6 milyar dolarlık katkı hedefliyoruz

Konuşmaların ardından 3. ünitenin temeli atıldı.

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu NGS, aynı zamanda dünyada ‘Yap, İşlet, Devret’ modeliyle inşa edilen ilk NGS projesi. 2023 yılında açılışı planlanan ve 4 reaktörden oluşan Akkuyu Nükleer Güç Santrali 4 bin 800 megavat kurulu gücüyle yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek.

Tüm üniteler devreye alındıktan sonra projeyle Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'una yakın bölümünün karşılanacağı santral tek başına Ankara ve İzmir'in elektrik talebinin tamamını, İstanbul'un ise yüzde 90'ını karşılayabiliyor.

Akkuyu NGS açıldıktan sonra Türkiye'nin elektrik üretiminde ithal doğalgazın payında da düşüş gerçekleşecek. İthal enerjiye aktarılacak finansman ve cari açığı düşürecek proje sayesinde yaklaşık 6 milyar dolar yerli katkı hedefleniyor.

Yapımı esnasında inşaat, elektrik-elektronik ve makine imalat sanayi altında faaliyet gösteren pek çok sektöre iş imkânı sunan projenin inşaatında yüzde 80'i Türk işçiler olmak zere 16 bin kişi istihdam ediliyor. Akkuyu NGS tamamen devreye alındıktan sonra ise işletmek döneminde 4 bin kişi çalıştırılacak.

Santralde çalışacak mühendis ihtiyacı için Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşma gereği 358 öğrenci lisans eğitimine gönderilirken bunlardan 143 kişi Akkuyu Nükleer A.Ş.’de görev aldı, 43 kişinin de bu yıl mezun olmuş olup iş başı yapması bekleniyor. Hali hazırda ise 58 öğrenci lisans eğitimine, 45 öğrenci ise yüksek lisans eğitimine devam etmekte. / Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.