Zaho saldırısı ne anlama geliyor? "İran'ın desteğiyle yeni Türk düşmanlığı yaratılıyor, Irak Türklerine yönelik bir katliam başlatılabilir!"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Irak’ın Dohuk Vilayeti’ne bağlı Zaho İlçesi’nde terör örgütlerince saldırı düzenlendi ve hain saldırı sonucu ilk belirlemelere göre 9 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi ise yaralandı. 

Dışişleri Bakanlığı, Zaho’daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayımladı. Saldırı sonrası artan çirkin söylemler ve asılsız iddialar sınırı aşınca Türkiye, Irak hükumeti yetkililerini, hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet etti.

Gelinen noktada, Irak Türkü, Kerküklü Gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz, söz konusu bölgede gerçekleşen saldırıyı ve Türkiye’ye yöneltilen asılsız iddiaları Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. Kerküklü Gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz, “Irak’ta, İran’ın da desteğiyle yeni bir Türk düşmanlığı yaratılıyor, Irak Türklerine yönelik yeni bir katliam başlatılabilir!” dedi.

Irak’ın Dohuk Vilayeti’ne bağlı Zaho İlçesi’nde bir dere kenarına 20 Temmuz 2022 tarihinde terör örgütlerince saldırı düzenlendi. Hain saldırı sonucu ilk belirlemelere göre 9 kişi hayatını kaybederken en az 23 kişi de yaralandı. Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Dohuk Vilayeti’nde gerçekleştirilen saldırı hakkında aynı gün yazılı açıklama yayımladı. Bakanlığın konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bu elim hadisede hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, yakınları başta olmak üzere dost ve kardeş Irak halkına ve hükumetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir. Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir.”

TÜRKİYE’DEN IRAK’A ÇAĞRI

Türkiye’nin gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazır olduğu vurgulanan açıklamada, “Irak hükumeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz” ifadelerinin altı çizildi.

SALDIRI ÖNCESİ TAHRAN’DA TÜRKİYE-RUSYA-İRAN ÜÇLÜ ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Temmuz 2022 tarihinde “Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı” kapsamında Tahran’da bir araya geldi. Üçlü zirvenin hemen akabinde Irak’ta gerçekleştirilen terör saldırısı sonrası Türkiye’nin saldırının failiymiş gibi hedef gösterilerek Irak ve medyası başta olmak provokasyonlara yol açıldı. Türk bayraklarının Irak genelinde eş zamanlı olarak yakılması akıllara gelen “Sahte Bayrak Operasyonu” ihtimalini güçlendirdi.

Akabinde ise provokasyona gelen Iraklıların protestolarının sebebi olan ve Türkiye’nin yaptığı iddia edilen saldırıyı, Türkiye’nin terör listesinde olan bir grubun üstlendiği iddia edildi.

Irak Türkü Kerküklü Gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz, söz konusu bölgede yaşanan hain terör saldırı sonrası Türkiye’nin hedef gösterilmesini ve olayların perde arkasını Kırım Haber Ajansına şöyle değerlendirdi:

Öncelikle Irak’ta meydana gelen ve bölücü terör örgütü PKK ya da İran destekli milislerce gerçekleştirildiğini düşündüğümüz saldırıyı incelediğimiz zaman sadece saldırı özelinde kalmamamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Çünkü saldırı anını kayıt altına alan turistin, olayı anlatmaya çalışırken direkt olarak “Türk bombardımanı” olarak bağırması aslında Irak toplumunda daha önceden beridir yaratılan Türk düşmanlığının dışa vurmuş halidir. Ne de olsa, o an saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini kimse bilemez ancak insanların kafasında saldırı olacaksa bunu kesin Türkiye yapmıştır olgusu yaratılması önemli bir noktadır.

“ZAHO’DAKİ SALDIRI TÜRKİYE’YE KARŞI KARA PROPAGANDANIN ESERİ, İRAN FAKTÖRÜ OLASI…”

İran’da gerçekleşen zirve ile birlikte, Kerkük’te Irak Türklerine karşı tüm Kürt partilerinin birleşerek yaptığı basın bildirisi çerçevesinde Zaho’da böyle bir saldırının meydana gelmesi, doğrudan Türkiye’ye karşı planlı bir kara propagandanın eseridir. Ek olarak burada bölücü terör örgütü PKK’nın bir propagandası mevcut fakat şu an Türkiye, Irak toplumunun gözünde ‘İkinci İsrail’, ‘İsrail müttefiki’ şeklinde gösterilmektedir. Bunu PKK’nın tek başına yapmasına da imkan yoktur, bu nedenle bu saldırıda İran’ın parmağı olduğu ciddi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ TÜRKİYE KARŞITI AFİŞ VE POSTERLER

Saldırı sonrasında, Barzani’ye yakın haber kanalları ve diğer Kürt ajansları tarafından medyada yayımlanan görüntülerin direkt olarak “Türkler katliam yaptı” şeklinde yansıtılması sonucu tüm Irak medyası da haberi “Türk Bombardımanı” şeklinde duyurmaya başladı. Iraklı yetkililer ise ortada hiçbir kanıt olmadığı halde bunu alıp, “Türkiye’den hesap soracağız” derecesinde sert açıklamalarda bulunarak halkı da kin ve nefrete sürükledi. Bunlar olurken, önceden hazırlanmış Türkiye karşıtı grafik tasarımlar, afiş ve posterler de İran destekli haber ajansları ve Haşdi Şabi yayın organları tarafından medyaya yansıtıldı. Protestolara; Şii liderlerin fotoğrafları taşınmaya başladı, Irak’ın güneyinde ağırlıklı olarak Şii Araplar ve Haşdi Şabi milisleri, Kuzey Irak’ta ise Kürtler katıldı. Göstericiler, Türkiye’nin Irak’tan tamamen çıkarılmasını istiyor ancak Türk askerinin bulunduğu bölgede ne Irak ordusu ne de Peşmerge milisleri bulunamıyor. Çünkü bölge tamamen bölücü terör örgütü PKK’nın kontrolündeydi ki, Türkiye girene kadar…

İRAN’IN TÜRKİYE’Yİ HEDEF GÖSTERMESİ İLE OLAYLARIN DOZU ARTTI

İran’ın direkt olarak olaya müdahalesi böylece başladı ve ABD Büyükelçiliği saldırılarında olduğu gibi tüm İran destekli medya ağları, Türk büyükelçiliklerini, konsolosluklarını, daha da ileri giderek Türk diplomatların evlerini ve Türk Şehitliklerini belli saatler vererek hedef gösterdi. Irak güvenlik güçlerinin zayıf müdahaleleri sonucu İran destekli milisler, daha da destek kazanarak az katılımcı ile başlayan gösterilerde protestoların dozunu artırdı.

“IRAK TÜRKLERİNE YÖNELİK YENİ BİR KATLİAM BAŞLATILABİLİR!”

Bunun devamında yaşananlar Türk mallarına boykot, Irak’ta mevcut Türk vatandaşlarına yönelik ırkçılık, Irak’ta yaşayan 4 milyon yerel Türk’ün hedef gösterilmesi haline geldi. Şuan halen İran destekli haber ve örgüt medya ağları, halkı Türkiye’ye karşı kin ve nefrete sevk etmekte ve dozlarını artırarak “Türkler giremez” şeklinde faşist ve ırkçı saldırılarda bulunmaktadırlar. Sosyal medyada ise bu provokasyonu destekleyen kullanıcılar tarafından, tüm Irak Türklerine karşı “Türkmenleri yok edelim, onlar Türkiye casusu, Türkiye köpeği” şeklinde saldırı propagandası yapılmaktadır. Bu tehdit ve saldırılardan gazeteciler olarak bizler de nasibimizi alsak da asıl korktuğumuz bu saldırıların sosyal medyadan çıkıp sokağa inmesi ve Irak Türklerine karşı yeni bir katliamın başlatılması…

“IRAK’TA İRAN’IN DA DESTEĞİYLE YENİ BİR TÜRK DÜŞMANLIĞI YARATILIYOR”

Bölücü terör örgütü PKK’nın kara propagandası; önce düzenledikleri saldırıda hedef şaşırtmakla başlamış ardından ise İran’ın desteğini alarak Irak’ta yeni bir Türk düşmanlığı yaratılmıştır. Zaten Irak Türklerinden nefret eden ve 4 milyonluk nüfusu göz ardı eden Araplar ve Kürtler şimdi de doğrudan Türkleri, “Türkiye Casusluğu” suçlaması ile hedef tahtasına koymuştur. Türkiye, Irak için ikinci “İsrail” olmuş, Irak Türkleri ise “vatan haini” ilan edilmiştir. Aslında şahsıma yapılan bir saldırı sırasında yazılan “Osmanlı artığı” sözü, Iraklıların, Türklere karşı kininin nedenini özetlemektedir.

IRAK’TA YAŞANANLAR TÜRKİYE AÇISINDAN NE ANLAMA GELİYOR?

Şuan için Irak’ta yaşananları böyle özetleyebiliriz: Türkiye’nin Irak’tan çekilmesi, PKK ve İran destekli milislere yeni bir alan açacaktır. Bu nedenle Türkiye karşıtlığının büyük çoğunluğu bu kaynaklardan gelmektedir. Aynı zamanda Suriye’de yapılması planlanan haklı bir barış harekatı ise bu olayların nedenlerinden bir diğeridir. Tüm bunların yanında Barzani ve diğer Kürt ailelerinin çıkarlarına Kerkük ve çevresinde çomak sokan Irak Türklerini bu vesile ile saf dışı bırakmak isteyenler de harekete geçmiş durumdadır.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.