ABD’de En Az 240 Milyon Kişi Kara Kışın Etkisinde

ABD nüfusunun üçte ikisinden fazlası bugün aşırı soğuk hava uyarısı altında. Hafta sonu tatili öncesinde ülkenin büyük bir bölümünü saran derin dondurucu soğuklar seyahat planlarını sekteye uğratırken, bir milyondan fazla ev ve işyerini elektriksiz bıraktı.

ABD nüfusunun üçte ikisinden fazlası bugün aşırı soğuk hava uyarısı altında. Hafta sonu tatili öncesinde ülkenin büyük bir bölümünü saran derin dondurucu soğuklar seyahat planlarını sekteye uğratırken, bir milyondan fazla ev ve işyerini elektriksiz bıraktı.

Ulusal Hava Durumu Dairesi, Teksas'tan Montana'ya kadar uzanan sert soğukların doğuya ilerlemeye başlamasıyla birlikte, ABD'de 240 milyondan fazla insanın bugün için kara kış uyarısı altında olduğunu söyledi.

Kuzey Carolina, Güney Carolina, Kentucky, New Hampshire, Georgia, Oklahoma, New York ve New Jersey’in de aralarında olduğu birçok eyalette, kötü hava şartları nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

Yetkililer, “ölümcül” olarak belirttikleri kötü hava şartları yüzünden can kayıplarının yaşanmasından endişe duyduklarını kaydetti.

Kansas, Oklahoma ve Kentucky eyaletlerinde, fırtına nedeniyle 7 kişinin öldüğü öne sürüldü. Kentucky Valisi Andy Beshear, eyalette şimdiye kadar en az üç kişinin kötü hava şartları nedeniyle en az üç kişinin öldüğünü açıkladı.

Sıcak iklimleriyle bilinen ABD’nin güney eyaletleri, Louisiana, Alabama, Florida ve Georgia'da dondurucu soğuğa karşı uyarı levhaları asıldı.

Şiddetli rüzgarlarla yoğunlaşan dondurucu soğuklar ABD-Meksika sınırına kadar uzanırken, Teksas eyaletinin sınır kenti El Paso’da sıcaklıklar tek haneli rakamlara indi.

Meteoroloji uzmanları, ülkenin ortabatı bölgesindeki kar fırtınasının bugün, Erie Gölü üzerinde bir "bomba siklonu"na dönüştüğünü ve doğuya doğru hareket ettiğini bildirdi.

"Bomba siklonları", hava basıncının 24 saatlik bir süre içinde büyük ölçüde düşmesi ve bir fırtınanın şiddetini artırmasıyla ortaya çıkan bir fenomen anlamına geliyor. Bomba siklonları, New York eyaletinin batısına kadar kör edici kar yağışlarına neden olabilir.

New York eyaletinin bazı bölgelerinde kar yağışının bir metreye kadar yükselebileceği belirtildi. New York kentinde aşırı yağmur sele neden oldu. New York’ta okyanus kenarında bulunan bazı semtlerde sağanak yağmur ve gelgitlerin neden olduğu seller meydana geldi.

Bomba siklonu uyarısı

Hava durumu dairesinin mevcut ve yaklaşmakta olan kış tehlikeleri haritası, şimdiye kadarki en geniş kış koşulları uyarısı ve tavsiyelerinden birini gösteriyor.

Meteorolog Ashton Robinson Cook, ortabatı'daki "bomba siklonu"nun New York'un Buffalo kentinde 90 santimetre, Michigan’ın Kalamazoo kentinde 33 santimetre ve Pennsylvania'nın Erie kentinde 43 santimetre kar bırakabileceğini söyledi.

Cook, bu sabah en düşük sıcaklığın, termometrenin eksi 38 santigrat derece gösterdiği Montana'nın Havre şehrinde kaydedildiğini söyledi.

Ancak ülkenin güneyindeki don, bu bölgeler soğuğa ve kara daha az alışkın olduğu için, daha büyük bir kamu güvenliği tehdidi oluşturabilir.

Ülke genelindeki yoğun kış koşulları, Noel'e sayılı günler kala tatil planlarını altüst etti. Poweroutage.us takip sitesine göre, 150 binden fazla müşterinin elektriksiz olduğu Kuzey Carolina başta olmak üzere, bu sabah ABD’nin güney ve doğusunda 1 milyon 250 binden fazla ev ve işyeri elektriksiz kaldı.

Seyahatlere hava engeli

Birçok eyaleti etkisi altına alan yoğun tipi, şiddetli rüzgar, buzlanma, sağanak yağmur, sel ve kutup soğukları yüzünden ABD’de kara ve hava trafiği altüst oldu.

Uçuş bilgileri paylaşım sitesi FlightAware'in son verilerine göre havaalanlarında, 20 bin 68 uçuş gecikmeli olarak yapıldı; en az 7 bin 535 uçuş iptal edildi.

Amerikan Otomobil Birliği (AAA), 112 milyon 700 bin kişinin bugün ile 2 Ocak tarihleri arasında evlerinden en az 80 kilometre uzağa seyahat etmeyi planladığını, bu rakamın geçen yıla göre 3 milyon 600 bin kişi artarak pandemi öncesi rakamlara yaklaştığını tahmin ediyordu.

Ancak bu sayı, hafta sonuna doğru hava ve karayolu seyahatlerini zorlaştıran kötü hava koşulları nedeniyle muhtemelen azalacak.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg bu sabah yaptığı bir açıklamada, "Eğer iyi bir haber varsa, o da fırtınanın bazı bölgelerde hızla ilerlemiş olması" dedi. Buttigieg, Denver gibi pek çok havaalanının gecikme ve iptal dalgasının ardından "hızlı bir şekilde ayağa kalkabileceğini" ve Chicago gibi diğer merkezlerin bugün gün içinde toparlanabileceğini söyledi.

REUTERS

VOA Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.