Yunanistan seçimlerinde Başbakan Miçotakis'in partisi açık ara önde

Yunanistan seçimleri: İlk sonuçlara göre merkez sağ kazandı ancak çoğunluk sağlanmadı.

İlk sonuçlara göre, Yunanistan'ın muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi Pazar günkü seçimleri kazanmaya hazır, ancak kesin zafer için çoğunluğun gerisinde kalıyor.

Başbakan Kyriakos Miçotakis'in partisi, oyların %40'ına dayalı olarak %41'e gidiyor.

Selefi Alexis Tsipras'ın merkez solu Syriza yüzde 20 ile çok geride.

Taraflardan hiçbiri koalisyon kuramazsa, Yunan seçmenler Temmuz ayı başlarında ikinci turda oy kullanmak için geri dönecekler.

Merkez sağın kazandığını gösteren ilk çıkış anketi, Atina'daki Yeni Demokrasi karargahında alkışlarla karşılandı.

Seçimin bir diğer büyük galibi, ilk sonuçlarda oyların %12,3'ünü alan Syriza'nın sosyalist rakibi Pasok gibi görünüyordu.

Bu, partiyi önümüzdeki günlerde hem merkez sağ hem de Syriza ile koalisyon görüşmelerinde potansiyel bir belirleyici yapacak.

Miçotakis'in merkez sağı son dört yıldır Yunanistan'ı yönetiyor ve ülkenin geçen yılki büyümesinin yüzde 6'ya yakın olmasıyla övünebilir.

Ulusa yaptığı konuşma, Yunan ekonomisini ileriye götürmek ve son büyümeyi pekiştirmek için yalnızca kendisine güvenilebileceği yönündeydi. Yunanlıların çoğu olumlu yanıt vermiş görünüyor - ve beklenenden daha fazla.

Ancak seçim kampanyası, Şubat ayında çoğu öğrenci olan 57 kişinin hayatını kaybettiği bir demiryolu trajedisi tarafından gölgelendi.

Muhalefet partileri, felaketi, yıllarca süren ekonomik kriz ve yetersiz yatırımdan sonra kemiğe indirgenmiş işlevsiz bir devletin belirtisi olarak vurguladılar.

Dört yıl önce oyların %40'ını kazanmak, Yunanistan'ın 300 sandalyeli parlamentosunda çoğunluğu sağlamak için yeterliydi.

Şimdi %45'ten fazlasını gerektiriyor, çünkü kazanan taraf artık ilk turda 50 kişilik bir ikramiye hakkına sahip değil, bu da ikinci turu daha olası kılıyor.

Yeni Demokrasi %40 oy alırsa, merkez sol rakipleri Pasok ile bir koalisyon hükümeti kurabilir. Ama bu kesinlikle verilen bir şey değil.

Pasok lideri Nikos Androulakis, geçen yıl yaşanan bir telefon dinleme skandalı nedeniyle Miçotakis ile hükümette çalışmakta zorlanabilir.

Bay Androulakis, başbakanın yasadışı casus yazılımla hedef alınan düzinelerce insandan biri olduğunun farkında olduğuna inanıyor.

Skandal, başbakanın özel kalem başkanı ve Yunan istihbarat başkanı olarak çalışan Miçotakis'in yeğeninin istifasına yol açtı.

Bay Miçotakis tüm enerjisini ikinci tur oylamaya yönlendirmeye karar verebilir. Bu ona tam bir çoğunluk ve kendi seçtiği bir kabinede dört yıl daha verebilir.

BBC News ve REUTERS

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.