Yunanistan'da Türk azınlık okullarının ismi değiştirildi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Batı Trakya’da Türk azınlığa ait Gümülcine Azınlık Medrese-i Hayriye Ortaokulu ve Lisesi ve İskeçe’deki İskeçe Medresesi’nin tabelaları, okul yönetimi ve encümen heyetlerine danışılmaksızın değiştirildi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK), dün yaptığı açıklamada, Gümülcine’deki okulun isminde yer alan “Azınlık” kelimesinin çıkarıldığını ve yerine “Müslüman” kelimesinin eklendiğini belirtti. 24 Aralık 2020 tarihinde Gümülcine ve İşkeçe’deki okullarda gerçekleşen olayın ardından Batı Trakya Türkleri, azınlık statüsünün kaldırılmasından dolayı tepkilerini ortaya koydu.

YUNANİSTAN’DAN ULUSLARARASI AZINLIK STATÜSÜNÜ KALDIRMA GİRİŞİMİ

“Gümülcine Azınlık Medrese-i Hayriye Ortaokulu ve Lisesi” ismini taşıyan okul, “Gümülcine Müslüman Medrese-i Hayriye Ortaokulu ve Lisesi” olarak Yunanistan yönetimi tarafından yeniden adlandırıldı. BTTADK, “Emrivaki şekilde gerçekleşen bu uygulama ile azınlığımızın, ‘uluslararası azınlık’ statüsü de görmezden gelindi.” açıklamasını yaptı.

“VARLIĞIMIZI YOK EDEREK KÖKSÜZ BİR MİLLET OLUŞTURMAK İSTİYORLAR”

Yapılan açıklamada, “Bu durum, varlığımızı yok edip soyu belli olmayan bir toplum meydana getirme gayretidir. Varlığımızı yok ederek köksüz bir millet oluşturmaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, Batı Trakya Türk azınlığını Yunan Meclisinde temsil eden Rodop ili Değişiklik Hareketi Partisi (KİNAL) milletvekili İlhan Ahmet, parlamentoya soru önergesi verdi ve yapılanların bir hata olduğunu ifade etti.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.