Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar: "İşgalciler, Mariupol'ü küle çevirdi"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırganlığı: Soykırımın hesabını sorma” konulu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) gayri resmi nitelikteki “Arria Formülü” toplantısına katıldı. Toplantıda, Rusya’nın 20. yüzyılda yaptığı soykırımı ve şu anda Ukrayna’da devam eden saldırılarını anlatan Ceppar, aynı zamanda Rus ordusunun Mariupol, Buça, İrpin, Borodyanka ve diğer şehir ve köylerinde işlediği 8 bin savaş suçunun ortaya çıkarıldığını ve soruşturma başlatıldığını aktardı. Katılımcılar, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını, uluslararası hukuku ağır ihlallerini oybirliğiyle kınadı ve sorumluların adalet önüne çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, 27 Nisan 2022 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen toplantıda, uluslararası toplumun dikkatini, Rus ordusunun hava bombaları, ağır toplar ve füzeler kullanarak Ukrayna topraklarındaki devam eden saldırılarına çekti. Toplantıya katılanları derhal harekete geçmeye ve çok sayıda Rus savaş suçuyla ilgili Ukraynalı ve uluslararası uzmanları belgelemeye çağıran Ceppar, Rus ordusunun vahşi saldırılarından bahsetti.

Ukraina, Türkiyeniñ aracılığına qıymet bere”, – Emine Ceppar - QHA | QIRIM  Haberleri

EMİNE CEPPAR: BİZ, UKRAYNALILAR ULUSLARARASI HUKUK DÜZENİNE İNANIYORUZ

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, “Biz Ukraynalılar, uluslararası hukuk düzenine şüphesiz inanıyoruz. Bundan dolayı 26 Şubat 2022’de Ukrayna, Rusya’nın Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal etmesine karşı Uluslararası Adalet Divanı’na dava açtı.” ifadesini kullandı.

Ayrıca Dışişleri Bakan Yardımcısı Ceppar, Ukrayna’nın uluslararası ceza hukuku alanında önde gelen uzmanlarının, Ukrayna’ya karşı saldırı suçunu cezalandırmak için Özel Ceza Mahkemesi kurulması önerisini desteklediğini ve üst düzey diplomatları böyle yeni bir mekanizmayı dikkatle değerlendirmeye ve desteklemeye çağırdı.

EMİNE CEPPAR: İŞGALCİLER, MARİUPOL’U KÜLE ÇEVİRDİ

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, “İşgalciler, Mariupol şehrini küle çevirdi. Binlerce vatandaşımız susuz, ilaçsız, ekmeksiz ve elektriksiz ve hatta iletişim olmadan kuşatma altına aldı. Bir Kırım Tatarı olarak Moskova rejiminden dolayı evimizi terk etmek zorunda kalan ailemizin trajik hikayesini çocuklarıma anlattım. Bugün çocuklarımın da tanık oldukları savaşın cehenneminden geçeceğini hiç düşünmemiştim.” ifadesine yer verdi.

Ayrıca Rus ordusunun Mariupol, Buça, İrpin, Borodyanka ve diğer şehir ve köylerinde işlediği 8 bin savaş suçunun ortaya çıkarıldığını ve soruşturma başlatıldığını aktardı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, toplantının ardından ortakların, Rus propagandasını açıkça ortaya koyan ve Rusya’yı Ukrayna’daki saldırgan ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri ve insan trajedilerinin siyasallaştırılmasını derhal durdurmaya çağıran bir bildiri yayımladığını bildirdi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.