Türkiye-Suriye normalleşmesine kim karşı çıkıyor: Herkesin bildiği sır...

Türkiye ile Suriye arasında normalleşme adımlarının atılması beklenirken, Suriyeli Büyükelçi Caferi’den ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan bu diyaloga karşı olan güçlere işaret eden açıklamalar geldi. Bu güçlerin kim olduğunu ise YPG'li terörist başı Ferhat Abdi Şahin açıkladı.

Türkiye’nin Suriye ile ‘normalleşme’ çabaları geçtiğimiz aylardan beri gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında görüşme yapılması hedefi özellikle Türkiye’de en üst kademelerden dile getirildi. Ancak bu görüşmenin bazı handikapları mevcut. Öncelikle Esad, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyindeki operasyon bölgelerinden çekilmesini şart koşuyor. Türkiye ise Esad’a muhalif güçlere verdiği desteği sonlandırıp sonlandırmamak arasında tereddütler yaşıyor. ABD başta olmak üzere büyük güçlerin sürece müdahalesi ise her iki ülkenin diyalog yoluna girmesini geciktiren bir faktör. 

Geçtiğimiz cuma Uluslararası Kudüs Günü vesilesiyle basın toplantısı düzenleyen Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Caferi’den Türkiye'yle ilişkilere dair ilginç açıklamalar geldi.  

Caferi, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: 

“Türkiye, bizim komşumuz, onunla iyi ilişkiler istiyoruz. Halklarımız arasında karşılıklı çıkarlar ve ilişkilerimizin zora girmesini istemeyiz. 

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesini istemeyen bazı güçler var ve söz konusu güçler, bunun önüne geçmek için tüm olası yollara başvurmaktalar.” 

Caferi’nin Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesine engel olduğuna işaret ettiği ‘Büyük Güç’ ABD olarak değerlendiriliyor.  

Türkiye ile Suriye’nin görüşmelere başladığı süreci değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 13 Nisan günü katıldığı bir TV programında biraz daha açık konuşmuştu.  

Çavuşoğlu, “Suriye ile görüşmemiz ABD’nin pek hoşuna gitmedi. Bizim iş birliği yapmamız PKK/PYD’ye yönelik bir tehdit oluşturacak. Kimyasal silah kullandığı zaman kırmızı çizgimiz dediniz, sonra adım atmadınız. Suriye politikasından çekildiniz. Ajandanız sadece PKK/YPG’yi desteklemek ve Suriye’yi bölmek oldu” ifadelerini kullanmıştı. 

CAFERİ VE ÇAVUŞOĞLU’NUN İŞARET ETTİĞİ ‘GÜÇ’ DEVREDE 

Mevlüt Çavuşoğlu ve Caferi’nin açıklamalarındaki ‘sırrı’ çözmek için omurgasını terör örgütü YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) sözde komutanı Mazlum Kobani kod adlı terörist Ferhat Abdi Şahin’in, Arap medyasından Al-Sharq'a verdiği röportaja bakılabilir. 

Şahin, DSG’nin Türkiye ile “Suriye topraklarındaki işgalini sona erdirme”  müzakeresine bağlı olarak gelecekte Suriye ordusuna katılmasını umduğunu ifade etti.  

Teröristbaşı Şahin’in açıklamalarının bu kısmı oldukça önemli. Çünkü 2019’da Suriye ordusu daha önce Demokratik Suriye Güçleri üyelerini kendi saflarına katılmaya çağırmıştı, ancak DSG, Fransız haber ajansı AFP’a göre “Satüsünü koruyan siyasi bir çözüme” varılması gerektiğini vurgulayarak daveti reddetmişti.  

2019’a göre değişenin ne olduğunu anlamak için Şahin’e Süleymaniye’de yapılan dron saldırısına bakmak yeterli olacaktır.  

“SURİYE UZLAŞMAYA YAKIN DEĞİL” 

Şahin, Al-Sharq’a “DSG’nin Suriye rejimi ile ilişkileri olduğunu ve bunları geliştirmek istediğini” ancak Suriye rejiminin bu konuda uzlaşmaya yakın olmadığını belirtti. 

“HERKESLE NORMALLEŞİN, TÜRKİYE HARİÇ” 

Şahin, “Şam’ın diğer ülkelerle ilişkilerinin normalleşmesine de karşı olmadığını” kaydetti. Türkiye ile Şam ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlarla ilgili olarak da ‘işgal’ adlandırdığı TSK’nin terörle mücadelesi sürdüğü müddetçe, “Kürt halkı kanları pahasına normalleşmeye karşıdır” diyerek karşı çıktığını vurguladı.  

Şahin,Erdoğan’ın “Suriye devleti, Suriye halklarının çıkarlarına uygun olması gereken bir çözüme şu anda hazır değil” diyerek normalleşmenin karşısındaki tutumunu da ortaya koydu. 

TERÖR ÖRGÜTÜNDEN ANKARA’YA ‘MÜZAKERE ŞARTLARI’ 

Terörist başı Şahin Türkiye’ye ‘müzakere şartları’ önermeyi de ihmal etmediği röportajında “Ankara’nın Suriye’de elini serbest bırakan ve Suriye Demokratik Güçlerinin kanını döken herhangi bir anlaşmaya” karşı çıkacaklarını belirterek “Suriye topraklarını işgaline son vermesi şartıyla Türkiye ile müzakere etmeye istekli olduğunu” ifade etti. 

“TÜRKİYE, SURİYE, İRAN VE RUSYA KOALİSYON GÜÇLERİNİN ÇEKİLMESİNİ İSTİYOR” 

Suriye’nin kuzeyinde işgalci pozisyonunda bulunan Batılı koalisyon güçlerini hedef alan son saldırıların arkasında kimin olduğu sorusuna Şahin, “Koalisyonun bölgeden çekilmesini isteyen birçok güç var ve bunu özellikle dörtlü anlaşma aracılığıyla açıkça söylüyorlar. İran, Türkiye, Rusya ve Suriye’yi içeriyor. 

“AMERİKAN GÜÇLERİNE SALDIRI BİZE ZARAR VERİR” 

Şahin, “Amerikan güçlerine yönelik herhangi bir saldırının bizim güçlerimize de zarar verdiğini, dolayısıyla bu saldırıların Suriye halkının çıkarına olmadığını” vurgulayarak, “bu saldırıların durdurulması” çağrısında bulundu. 

SÜLEYMANİYE HAVAALANINDA DRON SALDIRISI 

Geçen hafta, DSG ve ABD güçlerinin Irak’ın Süleymaniye havaalanında bulunduğunu ve Bağdat’ın Türkiye’ye atfedilen bir saldırıda hedef alındığı açıklanmıştı. 

Odatv'nin haberine göre terörist başı Şahin bu konu hakkında ise şunları söyledi: “Ortaklarımızla birlikte Süleymaniye şehrinde IŞİD ile mücadele çalışmalarımız vardı ve Süleymaniye’deki Amerikan müttefiklerimiz ve terörle mücadele güçlerimizle çalışmalarımızın sona ermesiyle Türklerin konvoyumuzu hedef alan bir saldırısına uğradık.’’ 

Süleymaniye’deki saldırıda iki ABD askerinin yaralandığı, Şahin’in ise saldırıdan kurtulduğu biliniyor.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.