Türk Dünyası İşbirliği Günü'nün 13. yıl dönümü

Bugün, 3 Ekim Türk Dünyası İşbirliği Günü. Türk dünyasında ortaklığı ve işbirliğini ifade eden Türk Dünyası Günü 13. yıldır kutlanıyor.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin kurulmasıyla, 3 Ekim 2009’da Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve Kazakistan arasında Nahçıvan Anlaşması imzalandı. 14 Eylül 2019’da Özbekistan’da Türk Keneşi’ne (Türk Konseyi) üye oldu. Ardından Macaristan, birliğe gözlemci üye olarak keneşe katıldı. Anlaşmanın imzalandığı gün Türk Dünyası İşbirliği günü olarak kabul edildi.

Türkiye’ye dönem başkanlığının geçmesinin ardından İstanbul’daki toplantıda birliğin adı, Türk Devletleri Teşkilatı oldu. Bağımsız Türk cumhuriyetlerinin birliğini işaret eden teşkilat, birçok iş birliği adımı atsa da özellikle Rusya’nın Kırım’ı işgali ve Çin’in Doğu Türkistan’daki soykırım fiillerine dair hiçbir açıklama yapmadı. Bu husus, Türk dünyasının ortaklığı ve işbirliğine gölge düşürüyor.

3 EKİM TÜRK DÜNYASI GÜNÜ MESAJLARI

Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde, bu yıl Türk Dünyası İşbirliği Günü’nün 13. yılını kutlanıyor. Türk Devletleri Teşkilatı, sosyal medyada günün anlamına ilişkin yaptığı açıklamada ” Türk Devletleri Teşkilatı’nı kuran Nahçıvan Anlaşması’nın imzalanmasının 13. yıl dönümü olan bugün Türk Dünyasının birlik ve beraberliğine adanmıştır!” diyerek Türk İşbirliği Günü’nü kutladığını ifade etti.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), sosyal medya hesabında Türk İşbirliği Günü’nü kutlayarak, 3 Ekim’in birlik ve beraberliğe adandığını vurguladı.

Türk Ocakları sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada Türk Devlet Teşkilatının temelin atıldığı 3 Ekim Nahçıvan Anlaşması’nın 13 yıl dönümünü kutladığını belirterek, “Dilde, fikirde, işde birlik” ülküsü yolunda engelleri aşacağına yürekten inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.