Türk Cumhuriyetleri baş kaldırmaya mı başladılar? Başkurdistan'da Rusya'ya karşı protesto

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Başkurdistan’ın Baymak şehrinde Rus yönetimine karşı protesto gösterisi gerçekleştirildi. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı protestoda, Başkurtlar “Bu topraklar bizimdir” sloganı attı.

Başkurtistan’ın Baymak şehrinde Rus yönetimine karşı, yetkililerinin yasaklamalarına karşın protesto gösterisi gerçekleştirildi. Bugün düzenlenen protesto gösterisine yaklaşık 400 kişinin katıldığı, Başkurtların “Bu topraklar bizimdir” sloganı attığı bildirildi. Protesto katılımcılarının, Rus maden şirketlerinin bölgedeki yasa dışı altın madenciliğini araştıran aktivist İldar Yumagulov’un saldırıya uğramasının yanı sıra şehir ve bölgedeki çevre sorunlarını tartıştığı aktarıldı.

Protestoya yol açan saldırı 18 Nisan 2021’de gerçekleşti. Bu tarihte, Baymak’ta kimliği belirsiz, siyah maskeli üç kişinin siyah maskeli, tanınmış yerel çevre aktivisti İldar Yumagulov’u sopalarla şiddetli darp ettiği bildirilmişti. Saldırı, şehir emniyet müdürlüğü ve savcılık binasının hemen yakınında gerçekleşmişti. Yumagulov’un Urallar bölgesindeki yasa dışı altın madenciliğini araştırdığı biliniyordu.

Başlangıçta etkinliğin Baymak’ın merkezinde yapılması planlanmıştı. Ancak 21 Nisan’da Baymak bölge yönetimi, toplanma için planlanan günde bölge idare binası önündeki şehrin merkez meydanının “trafiğe ve yayalara kapatılacağını” duyurdu. Mayıs tatillerine hazırlık olarak onarım çalışmalarının yapıldığı iddia edildi. Bunun ardından, bölge idaresi başkanı Fanis Aminev, toplantı için başvuran aktivist Ural Sagitov’a bir cevap gönderdiği ve aktivistlerin halka açık bir etkinlik için bildirimde bulunmak için son tarihi ihlal ettiğini ve bu nedenle protestonun yasa dışı olduğunu öne sürdüğü öğrenildi. Bunun üzerine söz konusu toplantı şehrin dışında gerçekleştirildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.