Taliban, el koyduğu ABD teçhizatıyla geçit töreni düzenledi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Pentagon Sözcüsü John Kirby, endişelenecek bir durum olmadığını, ABD ordusunun tüm silah ve araçları terk etmeden önce güvenli şekilde etkisiz hale getirdiğini iddia etti.

Taliban ele geçirdiği ABD ordusuna ait teçhizatlarla Kandahar'da geçit töreni düzenledi.

ABD ve NATO birliklerini taşıyan son 5 uçağın pazartesi günü ülkeden ayrılmasından sonra Afganistan'da yabancı uyruklu asker kalmamıştı.

Taliban üyeleriyse çarşamba günü ABD askerlerinin bıraktığı silahlara el koydu ve bunlarla Kandahar'da zafer kutlamaları yaptı.

Alandan çekilen videolarda örgüt üyelerinin üzerine Taliban bayrağı asılı ABD zırhlı araçlarıyla ve silahlarıyla geçit töreni düzenlediği görülüdü.
 


Öte yandan, Pentagon Sözcüsü John Kirby, endişelenecek bir durum olmadığını, ordunun tüm silah ve araçları terk etmeden önce güvenli şekilde etkisiz hale getirdiğini iddia etti.

ABD Sayıştayı'nın raporuna göre Afganistan'a toplamda yaklaşık 76 bin araç, 600 bin silah, 163 bin telekomünikasyon teçhizatı, 208 hava aracı verilmişti.

Ayrıca ABD 2002'den bu yana Afganistan'da yeniden yapılanma programlarını uygulamak için 145 milyar doları aşkın ödenek sağlamış, geçen 20 yıl içindeyse Afgan güvenlik güçlerinin eğitim ve teçhizatına ise 83 milyar dolar harcamıştı.

Şu anda Taliban'ın ne kadar askeri teçhizata el koyduğu net olarak bilinmiyor.

Taliban, ABD ve NATO askerlerinin çekilmeye başladığı son üç aylık dönemden bu yana Afganistan'da hızla ilerlemiş, 15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girerek birkaç gün içinde kontrolü ele geçirmişti.



Independent Türkçe, Times of IsraelCNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.