Sudan'da insani yardım maddeleri karaborsada satılıyor

Sudan'da yerinden edilmiş kişilerin ihtiyaç duyduğu ilaçlar ve gıdalar sokaklarda satılıyor.

Sudan'da ordu ile Hartum'da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında nisan ayının ortasından bu yana devam eden savaş nedeniyle insani kriz daha da kötüleşirken, Kızıl Deniz Eyaleti'nin başkenti Port Sudan, limanı ve havaalanı aracılığıyla bazı ülkelerin sunduğu büyük miktarda insani yardım malzemesini kabul etti.

Bu yardım malzemeleri, çatışma ve yerinden edilme bölgelerindeki etkilenenlere dağıtılmak üzere gıda ve yaşam kurtaran ilaçlar dahil olmak üzere insani yardım malzemelerini içeriyordu.

Ancak HDK, yerinden edilmiş ailelerin ve ev sahibi ailelerin zorlu ekonomik koşullardan geçtiği bir dönemde bu yardım malzemelerinin afetten etkilenen bölgelere ulaşmasını engelledi.

Bu sebeple yerinden edilen aileler zor insani koşullarla karşı karşıya kaldılar.

Bu malzemeler, sıkı güvenlik önlemlerine rağmen yağma ve hırsızlıkla karşı karşıya kaldı ve bazıları üzerlerinde karton kutulara yapıştırılmış devletlerin logosu olduğu halde mağazalarda açıkça satıldı.

Peki, bu malzemelerle ilgili gerçek ne ve bunlar yetkili Sudan devlet kurumlarının denetimi olmadan piyasaya nasıl sızdı?


Kalite ve talep

Port Sudan şehrindeki bir mağaza sahibi olan Sabir el-Vali şöyle konuştu:

Şehrin pazarları gerçekten büyük miktarda insani yardım malzemesiyle dolu ve gözün görebileceği her yerde bunları bulabiliyorsunuz. Ben bir tüccar olarak ürünlerimi toptancılardan alırdım, ancak bir süredir bu insani yardım malzemelerini sokaktaki satıcılardan ve şehrin büyük pazarlarından satın alıyorum.

Bu malzemeler, insanların günlük yaşamlarında ihtiyaç duyduğu her şeye sahiptir. Bu malzemeler, özellikle un, şeker ve süt tozu, kaliteleri nedeniyle fahiş fiyatlara satılıyor. Bu nedenle birçok müşteri bunları defalarca sipariş ediyor ve tükenmeleri durumunda önceden ödeme yaparak stok yaptırıyorlar.

Ayrıca, bu malzemelerin pazarlara sızdırılması ve açıkça satılması, vatandaşları rahatsız etti, çünkü malzemelerin yerinden edilmiş insanlara ve çatışma bölgelerinde bulunanlara gitmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bu tür kötü niyetli ve utanç verici bir şekilde pazarlanmasına karşılar.


Soruşturma talebi

Öğretmen olarak görev yapan Sudan vatandaşı İlham Ali, ülkeye ulaşan insani yardım malzemelerinin ve bununla ilişkili olayların soruşturulmasının gerekliliğine dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

Bu malzemeler nasıl pazarlara ulaştı? Bunların satılması kimin işine yarıyor? Sudan toplumunun tüm kesimlerinin zorlu koşullardan geçtiği bir dönemde, hatta güvenli eyaletlerin bile yüksek fiyatlarla geçim sıkıntısı yaşadığı bir zamanda böyle bir durumun yaşanması endişe vericidir. Yardım malzemelerinin yağmalanması ve çalınması, savaştan ciddi zarar gören vatandaşların açık ve belirgin bir şekilde haklarının ihlali olarak kabul edilmelidir. Bu yardım aslen onları açlıktan, hastalıktan ve salgınlardan korumak için yapılmıştır. Kim olduğunu bilmediğimiz bir grup genç, yerinden edilmişlerin yaşadığı evlere yardım malzemesi dağıtmak için geliyor. Ancak savaş beşinci ayına girmesine rağmen ne yerinden edilenlere ne de ev sahibi ailelere hiçbir yardım ulaşmadı. Bu malzemelerin normal marketlerden satın alınır hale gelmesi kabul edilemez. Benim açımdan yaşananların hiçbir mazereti ya da gerekçesi yok.
 

Yetkililerin sessizliği

Kızıl Deniz Eyaleti'nde insani yardımın seyrini izlemek üzere eyalet yetkililerinin bir komite oluşturduğu biliniyor.

Ancak yetkililer çekingen bir tavır takınıyor ve bu konuda kamuya bilgi vermekten kaçınıyor.

Peki gelen yardım miktarı nedir, nasıl taşındı ve depolandı? Kimler bu yardımdan faydalandı?

Gözetim altında olmalarına rağmen nasıl yağma ve hırsızlığa maruz kaldı ve pazarlara nasıl ulaştı?

Bu malzemelerin satışından elde edilen büyük paralar kime gitti?

Ancak, bu soruların tümü Sudanlı yetkililer tarafından büyük bir sessizlikle karşılanıyor.

Bu, ülkenin tehlikeli bir eşikten geçtiği bir dönemde, daha fazla tartışma yaratmamak için halkın gözünden uzak tutulan bir konu olarak kabul ediliyor.

Sudanlı gazeteci Muhyiddin Şecer, yaşanan insani krizi şu sözlerle aktardı:

Binlerce kişinin öldüğü bir dönemde, büyük miktarda gıda maddesi ve ilaç Sudan limanlarından pazarlara sızdı. Bu ürünler yüksek güneş ışığı altında yerlerde sergileniyor. Bu da onları bozulmaya karşı savunmasız hale getiriyor. Yerinden edilmiş ailelerin büyük bir kısmı bu malzemelerden mahrum kaldı ve bu durum onları olumsuz etkiledi. Sudan Limanı'nın doğu ana karasındaki Salbuna bölgesinde depolanan yaklaşık 13 bin tonluk yardım, kimliği bilinmeyen kişilerce çalındı. Bu kişiler geceleri gelip depoları kırdılar ve malzemeleri kamyonlara yüklediler.


Ayrıca Şecer, "Kızıl Deniz Eyaleti yetkilileri kaçakçılıkla ilgili bazı sevkiyatları ele geçirdi. Sudan Kızılayı da az miktarda yardım malzemesi almasına rağmen yerinden edilenlere bu ürünleri ulaştırmak için çaba gösterdi. Ancak Darfur'daki eyaletlere ulaşan yardımlar büyük bir karmaşaya neden oldu; çünkü bu yardımlar hedeflerine ulaşmadan önce kayboldu ve onları dağıtma sorumluluğunu üstlenen kişilere saldırılar düzenlendi. Bu yardım malzemeleri ile ilgili yaşanan bu tür istenmeyen olayların incelenmesi ve ister Kızıl Deniz Eyaleti'nde ister diğer eyaletlerde olsun, kaçakçılığın önlenmesi ve ülkenin ekonomisi ve güvenliği ile oynayan herkesin cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Independent Arabia

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.