Rusya, savaşın ilk 100 gününde fosil yakıttan 93 milyar euro gelir elde etti: En büyük alıcısı Çin

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya, Ukrayna’yı işgali nedeniyle dünya çapında uygulanan yaptırımlara rağmen, fosil yakıt ihracatından büyük miktarlarda gelir elde etmeye devam ediyor. Savaşın ilk 100 gününde Rusya Federasyonu, enerji ihracatından 93 milyar euro gelir elde etti. Çin, ithalatçılar arasında ilk sırada yer alıyor.

Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezinin (CREA) 12 Haziran 2022 tarihinde yayımladığı rapora göre; Rusya, Ukrayna’ya yönelik savaşı başlatmasının ardından Batı yaptırımlarına rağmen ilk 100 günde fosil yakıt satışından 93 milyar euro gelir elde etti. İthalatçılar arasında Çin ilk sırada yer alıyor. Çin’i Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye takip ediyor.

İHRACAT AZALDI FAKAT FİYATLAR AŞIRI YÜKSELDİ

CREA’nın çalışması, Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle ortaya çıkan Rusya’nın fosil yakıt satışlarındaki hafif düşüşü, aşırı yüksek fiyatları fazlasıyla telafi ettiğini gösteriyor. Örneğin, Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan petrol ve gaz ithalatını Mayıs ayında yüzde 20 oranında azalttı ancak Rusya’nın fiyatları geçen seneye göre yüzde 60 daha arttı.

Bu durum, Rusya’nın savaşın ilk 100 gününde fosil yakıtlarından hala 93 milyar dolar gelir elde edebilmesini sağladı.

ÇİN VE DİĞER BİRKAÇ ÜLKE RUS FOSİL YAKIT İTHALATINI ARTIRDI

Rusya’nın fosil yakıt ihracatında büyük miktarda gelir elde etmeye devam etmesinin bir diğer nedeni de bazı ülkeler ithalatını azaltmış olsa da diğer ülkelerin onların yerini alması oldu. Çin, Hindistan, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Rus fosil yakıt ithalatını artırdığı görülüyor.

Bu süreçte ilk sıralarda yer alan ülkeler şöyle:

Çin: 12,6 milyar euro
Almanya: 12,1 milyar euro
İtalya: 7,8 milyar euro
Hollanda: 7,8 milyar euro
Türkiye: 6,7 milyar euro
Polonya: 4,4 milyar euro
Fransa: 4,3 milyar euro
Hindistan: 3,4 milyar euro

QHA

Anahtar Kelimeler:
RusyaÇinSavaşFosil Yakıt
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.