Rusya ile uluslararası müzakere arifesinde Kıyiv'de eylem: Putin'e "HAYIR" deyin!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kıyiv’de Ukrayna Dışişleri Bakanlığı binasının önünde Mihailivska Meydanı’nda toplanan onlarca insan, işgalci Rusya’nın saldırgan politikalarına karşı protesto eylemi düzenlendi.

Bugün Kıyiv’de Ukrayna Dışişleri Bakanlığı binasının önünde Mihailivska Meydanı’nda, Rusya ile Ukrayna çevresindeki durum ve işgalci Rus güçlerine karşı koyma konulu uluslararası görüşmelerin öncesinde geniş çaplı bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Protestocular Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve Azerbaycan, bayraklarının yanı sıra Putin’e HAYIR deyin” yazılı büyük bir afiş ve mavi ve sarı bir pankart açtılar.

Protestocular, ülke yetkililerine ve özellikle Dışişleri Bakanlığı’na, Ukrayna’nın görüşmeler sırasındaki tutumlarının net olması gerektiğini, Kremlin’e taviz verilmemesi gerektiğini hatırlatmak istediklerini söylediler. Benzer eylemler Ukrayna şehrinde, ayrıca İtalya, İspanya, Almanya, Portekiz, Büyük Britanya ve ABD (Amerika Birleşik Devletleri) dahil olmak üzere diğer ülkelerde de yapıldı.

Eylemciler Mihailivska Meydanı’ndan Dışişleri Bakanlığı binasına yürüdüler ve burada ana mesajı içeren bir pankart açıp Ukrayna milli marşını söylediler.

“BU MESAJI DÜNYAYA VE YETKİLİLERE ULAŞTIRMAK İÇİN BURADAYIZ”

Kapitülasyon Direniş Hareketi sözcüsü İlya Kononov, Ukrayna’nın kaderinin Ukrayna toplumunun konumu olmadan belirlenmemesinin Ukraynalılar için çok önemli olduğunu söyledi.

İlya Kononov, “Yetkilileri ve dünya toplumunu Putin’in ültimatomuna hayır demeye ve Kremlin diktatörüyle uzlaşmamaya çağırmaya geldik. Bu nedenle sadece Ukraynalıların değil, diğer ulusların temsilcileri, Kazakistan’ın temsilcileri, Kırım Tatarları, yani Rus saldırganlığına maruz kalmış olanlar da olacak. Bu mesajı dünyaya ve yetkililere ulaştırmak için buradayız.” dedi.

Protestocular arasında gazeteci, insan hakları aktivisti ve Kazak muhalefet lideri Muhtar Ablyazov’un yakın arkadaşı Janara Ahmetova da vardı. Kendisine Kazak mülteci diyen Ahmetova, beş yıldır Ukrayna’da yaşıyor. Eyleme katıldığını çünkü Kazakistan’daki mevcut durumu anlatması gerektiğini söyleyen Ahmetova’ya göre, şu anda uluslararası liderler ve politikacılar Kazakistan’daki olaylar hakkında yeterli bir değerlendirme yapmaya hazır değiller.

Janara Ahmetova konuyla ilgili olarak, “Sonu erteleyecekler ve işler daha da kötüye gidecek. Yarın Putin bir toplantı yapacak ve tamamen farklı bir rol üstlenecek. Çünkü şu anda Putin’in cebinde Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan var. Yarın tüm bu ülkeler Ukrayna, Moldova, Litvanya ve tüm Doğu Avrupa bölgelerine karşı çıkmayacağına kim garanti verecek?” ifadesine yer verdi.

Eyleme katılımcılarından Rusya vatandaşı Natalya Vasşuk da, Ukrayna’nın ikinci evi olduğunu ve bu nedenle Putin’in politikasına karşı çıktığını dile getirdi.

“PUTİN’E HAYIR DEYİN!” EYLEMİNDEN KARELER

  • QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.