Rus muhalif lider Navalni'nin öldüğü açıklandı

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri (FSİN), Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin öldüğünü açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Yamalo-Nenets bölgesinin hapishane servisinden bugün yapılan açıklamada, Navalni'nin hayatını kaybettiği belirtildi. 

FSİN'den yapılan açıklamada, "Navalni'ye yapılan gerekli tıbbi müdahaleler olumlu sonuç vermedi. Doktorlar öldüğünü tespit etti. Ölüm nedeni araştırılıyor" ifadeleri kullanıldı.

AFP'nin haberine göre muhalefet kanadı, resmi olarak Navalni'nin ölümüyle ilgili bilgilendirilmediklerini ve avukatının hapishaneye doğru yola çıktığını açıkladı.

Rus muhalif lider Aleksey Navalni (Reuters)

Rus muhalif lider Aleksey Navalni (Reuters)

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri’nin (FSİN), Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin hapishane alanında yürürken bilincini kaybedip öldüğünü duyurması Avrupa’da kınamalara yol açtı.

Yamalo-Nenets bölgesinin hapishane servisinden yapılan açıklamaya göre, acil servis doktorları, gerekli tüm müdahalelerine rağmen Navalni’nin öldüğünü doğruladı.

FSİN, konuyu araştırmak için Yamalo-Nenets hapishane bölgesine bir komite gönderileceğini bildirdi.

Navalni (47), yolsuzlukla mücadele alanında çalışan bir Rus avukat ve siyasi aktivistti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i en sesli eleştirenlerden biriydi.

Navalni, zehirlendiği iddiasıyla Berlin’de tedavi gördükten sonra, Ocak 2021’de Almanya’dan Moskova’ya döndükten sonra tutuklandı.

FOTO: Rusya’da aralarında Navalni’nin de bulunduğu siyasi mahkumların serbest bırakılmasını talep eden bir gösteri (AP)

Rusya’da aralarında Navalni’nin de bulunduğu siyasi mahkumların serbest bırakılmasını talep eden bir gösteri (AP)

Navalni’nin öldüğünün açıklanmasının ardından Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya platformu X üzerinden şu açıklamayı yaptı:

“Aleksey Navalni, özgürlük ve demokrasi değerleri için mücadele etti. İdealleri uğruna en büyük fedakarlığı yaptı. AB, bu trajik ölümden yalnızca Rus rejimini sorumlu tutmaktadır. Savaşçılar ölür. Ancak özgürlük için verilen mücadele hiçbir zaman bitmez.”

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları yazdı:

“Aleksey Navalni, bir baskı sistemine karşı direnişinin bedelini hayatıyla ödedi. Bir ceza kolonisindeki ölümü bize Vladimir Putin rejiminin gerçekliğini hatırlatmaktadır.”

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “Bu korkunç bir haber. Rus demokrasisinin en ateşli savunucusu olan Aleksey Navalni, hayatı boyunca inanılmaz bir cesaret sergiledi. Düşüncelerim eşi ve Rusya halkıyla birlikte, çünkü bu onlar için büyük trajedi” ifadelerini kullandı.

Reuters / AFP / Şarku'l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.