NATO, Rusya'ya karşı Ukrayna'ya destek verdi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ile görüştü. Stoltenberg, Rusya’ya Ukrayna sınırına gönderdiği askerlerini çekmesi için çağrı yaptı. Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda Rusya’ya mesaj veren Stoltenberg, “Ukrayna’nın NATO üyeliğine müttefikler karar verir, Rusya değil” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün Brüksel’de NATO karargahında bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın açıklamasında konuşan Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna sınırına son günlerde binlerce muharebeye hazır asker gönderdiğini dile getirdi ve durumu endişeyle takip ettiklerini bildirdi.

STOLTENBERG: RUSYA, PROVOKASYONU BİTİRMELİ

Jens Stoltenberg

Rusya’nın gerçekleştirdiği askeri yığınağın Kırım’ın 2014’teki yasa dışı ilhak sürecinden bu yana en büyük hareketlilik olduğunu kaydeden Stoltenberg, son günlerde Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ta meydana gelen çatışmalarda birçok Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğinin altını çizdi.

Jens Stoltenberg, “Rusya’nın askeri yığınağı gayrimeşru, açıklanamaz ve derin endişe vericidir. Rusya, Ukrayna içinde ve çevresindeki bu yığınağı derhal sonlandırmalı, provokasyonları bitirmeli ve gerginliği düşürmelidir. NATO’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği sarsılmazdır. Rusya’nın Kırım’ı gayrimeşru ve yasa dışı ilhakını kabul etmeyeceğiz.” dedi.

KULEBA: RUSYA, ARTIK KİMSEYİ HAZIRLIKSIZ YAKALAYAMACAK

Ukrayna Rusya'ya karşı NATO'dan askeri destek istiyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ise NATO’nun Ukrayna’ya verdiği destekten dolayı teşekkürlerini belirtti. Kuleba, Rusya’nın askeri yığınağının; Ukrayna’nın doğusunda, Kırım’da ve doğudaki Donbas bölgesinde yoğunlaştığını dile getirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Bu zeminde NATO-Ukrayna Konseyi, NATO-Ukrayna sözleşmesinin 15. maddesi gereğince toplanacaktır.” dedi.

Kırım’ın 2014’teki ilhakında Rusya’nın hızlı davrandığını belirten Kuleba, “Rusya artık hiç kimseyi hazırlıksız yakalayamayacak. Ukrayna ve dostları ihtiyatlı olacak. Rusya’nın yeni bir şiddet sarmalı başlatması halinde bunun her bakımdan maliyeti olacak. Ukrayna savaş istemiyor. Biz saldırı veya gerginliğin tırmanmasını planlamıyoruz. Ukrayna sorunun çözümünde diplomatik ve siyasi yolları denemek istiyor.” ifadelerini kullandı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.