NATO itiraf etti: Dünya düzeni değişiyor... Yeni düşmanlarını açıkladılar

BURSA ARENA / Haber Merkezi

NATO Liderler Zirvesi Stratejik Konsept bildirisinde Rusya doğrudan tehdit olarak yer aldı. Çin Halk Cumhuriyeti ise, ilk defa NATO’nun “tehdit” olarak algıladığı ülke konumuna geldi. NATO Liderler Zirvesi’ne Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda Başbakanları ilk kez katıldı. Joe Biden, 18-19 Mayıs tarihlerinde yaptığı Uzak Doğu görüşmelerinde, Avustralya ve Japonya ile Çin’e karşı iş birliği konularında anlaşmıştı.

NATO Liderleri Zirvesi, Madrid’de bir araya geldi.

Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda Başbakanları ilk kez NATO Liderler Zirvesi’ne katıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, bu üç ülke ile Çin’e karşı iş birliği yapma konusunda anlaşma sağlamıştı.

Bugünkü NATO zirvesinden sonra yayınlanan bildiride, Çin Halk Cumhuriyeti ilk defa NATO’nun “tehdit” olarak algıladığı ülke konumuna geldi.

Rusya Federasyonu da NATO tarafından doğrudan ve en büyük tehdit olarak kabul edildi.

NATO İTİRAF ETTİ: DÜNYA DÜZENİ DEĞİŞİYOR

NATO’nun yayınladığı bildiride, Rusya ve Çin’in mevcut dünya düzenini değiştirdiği itiraf edildi.

Bildiri metninde yer alan ifadeler ise şu şekildeydi:

- "Rusya, müttefiklerin güvenliğine yönelik en önemli ve doğrudan tehdittir. Zorlama, yıkma, saldırganlık ve ilhak yoluyla etki ve doğrudan kontrol alanları oluşturmaya çalışıyor"

- "Çin'in hırsları ve zorlayıcı politikaları, çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor"

- "Uluslar ötesi terör ağları ve devlet destekli aktörler de dahil olmak üzere devlet dışı silahlı gruplar, saflarına katmak, harekete geçirmek ve etki alanlarını genişletmek için çatışma ve zayıf yönetişimden yararlanmaya devam ediyor"

- "Tek veya kümülatif bir dizi kötü amaçlı siber etkinlik veya uzaya yönelik düşmanca operasyonlar, silahlı saldırı düzeyine ulaşabilir ve NATO’yu Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5. Maddesi'ni uygulamaya sevk edebilir"

- "Çin, kilit teknolojik ve endüstriyel sektörleri, kritik altyapıyı ve stratejik malzemeleri ve tedarik zincirlerini kontrol etmeye çalışıyor. Ekonomik gücünü stratejik bağımlılıklar yaratmak ve etkisini artırmak için kullanıyor. Uzay, siber ve denizcilik alanları da dahil olmak üzere, kurallara dayalı uluslararası düzeni yıkmaya çalışıyor. Çin ile Rusya arasında derinleşen stratejik ortaklık ve kurallara dayalı uluslararası düzenin altını oymak için karşılıklı olarak güçlendirici girişimleri, değerlerimize ve çıkarlarımıza aykırıdır."

- “Terörizm, en doğrudan tehdittir.”

Belgede ayrıca İran ve Kuzey Kore’nin nükleer füze geliştirme programlarının tehdit unsuru olduğu ifade edildi.

NATO, nükleer bir askeri ittifak olmasına ve dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine sahip olmasına rağmen, Çin’in nükleer silah kapasitesini arttırmasını kınadı.

Odatv.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.