NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Ukrayna ve Gürcistan NATO ittifakının üyesi olacak

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Jens Stoltenberg, İtalyan medyasına verdiği bir demeçte Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO ittifakının üyesi olacağını vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, askeri-politik ittifakın 2008 yılında Bükreş’teki zirvede, Ukrayna ve Gürcistan’ı örgüte kabul etmeye karar verdiğini hatırlattı, ancak NATO İttifakı olarak tam ne zaman kabul edildiğini belirtmediğini bildirdi.

NATO Genel Sekreteri 14 Ocak 2022 tarihinde İtalyan gazetesi La Repubblica’ya verdiği bir röportajda, “Ukrayna şimdiden katılmak için başvurdu ve biz de reformlarını destekleyerek, silahlı kuvvetlerini standartlarımıza göre modernize etmeye yardımcı olarak bunun üzerinde çalışmaya karar verdik. 2008 yılında Ukrayna ve Gürcistan’ın üye olmasına karar vermiştik ama ne zaman üye olacağına dair bir bilgi vermedik” diye kaydetti.

Röportajında Stoltenberg, Ukraynalıların, Finlilerin veya İsveçlilerin İttifaka katılıp katılmama konusunda kendileri karar verme hakkına sahip olmaları gerektiğine ve Rusya’nın müdahale edemeyeceğine dair güvence vererek şu açıklamayı da yaptı: “Ruslar, NATO genişlemesini önlemek için bağlayıcı bir anlaşma yapmak istiyor. Bu, NATO İttifak’a üye olan ülkelerin kendi kaderini tayin etme ilkelerimizi ihlali olur. Ukraynalılar, Finliler veya İsveçliler, İttifaka katılıp katılmayacaklarına ve ne zaman katılacaklarına kendileri karar verme hakkına sahip olmalıdır. Bu karar Ruslar müdahale edemez. Rusya, büyük devletler için ayrılan etki türünü sürdürmek istiyorlar. Ama burası yaşamak için istediğim Avrupa değil. Avrupa devletleri özgür ve bağımsızdır.”

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.