Moskova, Dera'da Rusça dil eğitim merkezi açıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Collette Vadim ile Suriye ve Rusya Eğitim Bakanlıkları arasında koordinatörlük yapan Svetlana Rodivina Perşembe günü, Dera el-Mahatta’daki Şehit İsmail Ebu Nebut Okulu'nda Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ücretsiz Rusça öğretimi merkezinin açılışını yaptılar. Açılışa, Suriye hükümetinin Dera’yı temsil eden yetkililerinin yanı sıra Rus heyeti ve Rus Askeri Polisi katıldı.

Açılış sırasında konuşan bir Rus subay, çok sayıda çocuğun Rusya öğreneceğini ve merkezin, Rusça öğretimi için bilgisayarlar ve edebi kaynaklarla destekleneceğini belirtti. Rusça Eğitim Merkezi Sorumlusu Oksana Ghanem ise Rusça öğrenmenin iki halk arasındaki kültürel ve tarihi ilişkileri derinleştirmek için önemli bir konun altını çizdi. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre Ghanem, merkezin şiir, sanat ve resim alanındaki hobilerin pratiği için uygun bir yer olacağını belirtti.  Rusça Eğitim Merkezi, Suriyeli Mültecilerin Dönüşü Uluslararası Konferansı’nın çalışmalarını takip etmek amacıyla Suriye ve Rusya bakanlıkları arasında yapılan ortak toplantının etkinlikleri çerçevesinde açıldı.

Bir başka gelişmede ise Dera Milli Eğitim Müdürlüğü, Fransa’dan İslami bir yardım kuruluşu Secours Islamique France (SIF) tarafından, Dera’da daha önce tamamen veya kısmen hizmet dışı kalmasına neden olan askeri eylemlere tanık olan çok sayıda okulun tamirinin yapılarak eski haline getirildiğini duyurdu. Eğitim Müdürlüğü, bu okullardan sonuncusunun Dera'nın kuzey kırsalındaki es-Sahiliye beldesindeki ilk ve orta öğretim sınıflarının yer aldığı, yaklaşık 350 öğrenci kapasiteli es-Sudai Okulu olduğunu aktardı. Müdürlüğün açıklamasında göre Première Urgence Internationale (PUI) adlı yardım kuruluşu ise Dera kırsalındaki Dail Mahallesi'ndeki Şehit El-Camus Okulu ve Şeyh Miskin el-Aşira Okulu, Dera'nın kuzeyindeki İnhil beldesinde bir okul ve  Dera'nın doğu kırsalındaki Beni Gazale İlköğretim Okulu dahil olmak üzere Dera'nın kuzey ve orta kesimlerindeki birkaç okulu tamir etme çalışmalarına da başladı. Aynı şekilde diğer insani yardım kuruluşları da yakın bir tarihte Dera’nın doğu ve batısındaki kent ve kasabalardaki 30 okulun ve sağlık tesisinin tamiri için çalıştı.

Rusya’dan Suriye’nin güneyine yardım

Şam’da Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve insani yardım kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla dört gün süren Suriyeli Mültecilerin Dönüşü.

Uluslararası Konferansı'nın çalışmaları kapsamında geçtiğimiz Pazartesi günü Suriye ve Rusya bakanlıkları arasında yapılan ortak toplantıdan sonra Rusya, Suriye'nin güneyine yardım gönderdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, konferans sırasında, Rusya ve Suriye'nin önceliğinin, mültecilerin dönüşüne elverişli koşullar yaratmak için Suriye'de durumun sabitlenmesi ve istikrarın sağlanması olduğunu ve bu bağlamda, altyapının yeniden inşası ve temel hizmetlerin yeniden verilmeye başlanması alanında bir dizi çalışma yürütüldüğünü söyledi. Lavrentyev, Rusya'nın ekonomik ve insani durumu iyileştirmek amacıyla Suriye halkına yardım etmeye devam edeceğini ve gelecekte bu alanda yapılacak çok işi olduğunu vurguladı.

Öte yandan ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, geçtiğimiz Cuma günü Ürdün'de, Suriyeli mültecilerin kaldığı Zaatari kampına yaptığı ziyarette, yeterli güvenliğin sağlanamamasından ötürü Suriye'deki durumun mültecilerin geri dönüşü için uygun olmadığını doğruladı. Mültecilerin amacının evlerine dönmek olduğunu ifade eden ABD’li yetkili, ancak Suriye’deki mevcut durumdan halen çekinen insanlar olduğunu söyledi. Thomas-Greenfield, mültecilerin güvenli bir şekilde ve gönüllü olarak geri dönüşlerini sağlamak için uluslararası toplumun uyanık olması gerektiğinin altını çizdi.

Rusya geçtiğimiz günlerde Suriye’nin Dera iline tıbbi, gıda ve lojistik yardım ulaştırdı. Jeneratörler, tıbbi malzeme ve ekipman içeren yardımlar, Dera el-Mahatta’daki devlet hastanesi, Dera’nın doğu kırsalındaki Busra’da yer alan Busra eş-Şam Hastanesi ve Dera'nın kuzeyindeki İzra’da bulunan devlet hastanesi başta olmak üzere birçok hastaneye dağıtıldı. Dera’ya gelen Rus heyetinin başkanı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye ve özellikle Dera’yı desteklemeye devam ettiğini vurguladı.

Dera'da bazı tutuklular serbest bırakıldı

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre, Şam, Dera'da bir ay önce uygulanan son uzlaşı anlaşmasını tamamlamak için Deralı iki grup tutukluyu serbest bıraktı. Serbest bırakılanlar arasında Deralı 25 kişi ile birlikte Suriye'nin güneyindeki farklı bölgelerden çoğu asker kaçağı olan veya 2018 yılında Suriye'nin güneyinde yapılan uzlaşı anlaşması sonrasında gözaltına alınan 35 kişi yer aldı.

Dera’da rejim güçlerinin kontrolündeki bölgelerde dahil olmak üzere askeri kontrol noktalarının geri çekilmesi ve Dördüncü Zırhlı Tümeni bünyesindeki el-Gays güçlerinin Şam’a gönderilmesi, Dera Valisi Mervan İbrahim Şerbek’in görevden alınması ve yerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2011 yılından beri Dera’ya atanan askeri geçmişi olmayan ilk vali olan harita mühendisi Luay'ın atanması gibi çeşitli değişiklikler yapıldı. Ayrıca Dera'daki Göçmenlik ve Pasaport İşlemleri Şubesi'nde ve Şam-Dera-Amman Uluslararası Karayolu üzerinde polis kontrol noktalarının konuşlandırılmasında da 2011 yılı öncesine dönülen değişiklikler yapıldı.

Dera, yeni bir suikast ve güvenlik zafiyeti dalgasına tanık oluyor. İlde son olarak Cumartesi sabahı bir bombalı saldırı düzenlendi. Dera kentinin güneyinde yer alan Ürdün sınırındaki Nasib (Cabir) Sınır Kapısı’nda uzlaşı anlaşmalarının ardından yakın zamanda Dördüncü Zırhlı Tümeni ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Güçleri’nin yerine göreve başlayan İçişleri Bakanlığı Siyasi Güvenlik Teşkilatı'na ait bir güvenlik noktası yakınlarında patlama meydana geldi. Olayda herhangi bir can kaybı olmadı.

Bu arada Suriyeli muhalif gruplara bağlı Dera'daki Şehitleri Belgeleme Ofisi’ndeki Ceza ve Suç Dairesi, 1-18 Kasım tarihleri arasında 31 bombalı saldırı ve suikast girişimini belgeledi. Buna göre 12-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen 19 bombalı saldırı ve suikast girişiminde 9 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.

Öte yandan resmi bir sağlık kaynağı, Rusya’nın Perşembe günü Rus askeri polisi, Rus insani yardım kurumlarından temsilciler ve Rusya hükümet yetkilileri eşliğinde yardımda bulunduğunu açıkladı. Kaynak, özellikle Dera'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artışla birlikte devlet hastaneleri üzerinde oluşan büyük baskı çerçevesinde Dera Devlet Hastanesi'ne yapılan yardımlar arasında yatak ve battaniyenin yanı sıra hastanedeki elektriğin sürekliliğini sağlamak için dizelle çalışan bir elektrik jeneratörü gibi malzemelerin yer aldığını belirtti. Kaynağa göre ayrıca hastane çalışanlarına ve sağlık personeline de çabalarına teşekkür edilerek insani yardımda ve gıda yardımında bulunuldu.

Aynı kaynak, bir ay kadar önce Rusya’dan bir insani yardım kuruluşunun, Dera Devlet Hastanesi'nde 10 ameliyathanenin yanı sıra anestezi ve resüsitasyon odalarının yer aldığı geniş bir bölüm olan ameliyathane bölümünü yenilediğini, ayrıca sekiz yataklı yoğun bakım ünitesini de tamir ettiğini kaydetti.

Bir diğer gelişmede, Rus askeri polisi eşliğinde Rus Kilisesi, Gaziler Derneği ve Rus Kardeşler Derneği'nden bir heyetin geçtiğimiz Perşembe günü Busra eş-Şam şehrine geldikleri aktarıldı. Heyetin ziyareti sırasında kentteki eğitim kompleksine çok sayıda okul öğrencisi için kırtasiye, çanta ve mont gibi insani yardım ve okul malzemeleri sağlandı. Ayrıca, Busra eş-Şam Hastanesi’ne ilaç ve bazı tıbbi malzeme yardımında bulunulurken heyet hastanenin durumuyla ilgi bilgi aldı. Hastanenin tıbbi malzeme ve ekipman sıkıntısı çektiği bildirildi.

Rusya, İzra kentindeki devlet hastanesine de elektrik jeneratörü temin etti. Kaynaklar, Dera’daki devlet hastanelerinin, savaşın en zor koşullarında bile halka karşı insani görevlerini yerine getirmeye devam ettiğine, ancak özellikle Dera'nın tüm bölgelerinde Kovid-19 vakalarının ve tıp alanında karşılaşılan sorunların artmasıyla birlikte tıbbi malzeme ve ekipman için ek desteğin yanı sıra personele ihtiyaç duyulduğuna dikkati çektiler.

Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.