Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Suriyeli mültecileri ülkelerine dönmeye teşvik etmeye çağırdı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Joanna Wronecka ile bugün yaptığı görüşmede yerinden edilmiş Suriyelileri ülkelerine dönmeye teşvik etme çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Avn, Baabda Sarayı’ndaki görüşmede, “Suriye topraklarındaki Suriyelilere yardım sağlama çağrısında bulunuyorum” diyerek, bunun Suriyelileri ülkede kalmaya teşvik edeceğini vurguladı.

Lübnan’ın bu talebinin uluslararası toplum tarafından göz ardı edilme nedenini merak ettiğini dile getiren Avn, “Bu da, Suriye’de birçok bölgede güvenlik ve istikrar sağlanmasına rağmen, bazı ülkelerin yerinden edilenleri Lübnan’da tutma niyetleri hakkında soru işaretlerini artırıyor” dedi.

Avn görüşmede şu ifadeleri kullandı;

“Lübnan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in raporunun, birkaç gün önce Suriyelilerin Lübnan’a göçünün yansımalarına ilişkin rutin brifing çerçevesinde New York’ta tartışılan 1701 sayılı kararın uygulanmasına odaklanacağını umuyordu. BM Genel Sekreteri Beyrut’u ziyaret etti, Suriye göçünün gerçekliğini yakından inceledi ve Lübnanlı yetkililerin bu konudaki görüşlerini dinledi. Yerinden edilmiş Suriyelilerin durumlarıyla ilgili raporda bahsedilenlerin bir kısmı, Lübnan’ın ev sahipliği yaptığı yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon Suriyelinin varlığı nedeniyle çeşitli düzeylerde yaşadığı sıkıntıyı tam olarak yansıtmıyor. Lübnan artık böyle bir duruma müsamaha gösteremez.”

Avn, söz konusu raporun, mültecilerin ekonomik, sosyal ve insani koşullar üzerindeki olumsuz yansımalarına ve yüksek suç oranına değinmediğini dile getirdi.

BM Lübnan Özel Koordinatörü Joanna Wronecka ise, BMGK’nın 1701 sayılı kararının uygulanması ve BM üyelerinin Lübnan’daki durum hakkında yaptığı gözlemler hakkında Avn’a bilgi verdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Avn, Lübnan’ın gerekli finansmanı sağladıktan ve ilgili birçok hazırlığı tamamladıktan sonra, parlamento seçimlerini 15 Mayıs’ta yapmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Beyrut / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.