Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Rum Yönetimi'ne tepki: "Kapalı Maraş, KKTC topraklarına aittir"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin söylemlerinin ardından Kapalı Maraş’a ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Bakanlık tarafından, Kapalı Maraş’ta yeni bir plaj açılacağını ileri süren Rum Yönetimi’ne, “Kapalı Maraş’ta halihazırda kullanıma açık olan plajda iyileştirme çalışmaları başlatıldı. Rum Yönetimi bilmelidir ki, Kapalı Maraş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarına aittir” yanıtı verildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kapalı Maraş’a dair söylemlerde bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) ilişkin yazılı açıklama yayımladı. KKTC Dışişleri Bakanlığının yayımladığı yazılı açıklamada, Rum Yönetimi’nin söylemlerine tepki gösterildi.

Kapalı Maraş 46 yılın ardından kademeli olarak açıldı

Kapalı Maraş / 2020

“KAPALI MARAŞ KKTC HÜKUMETİNE BAĞLIDIR”

Bakanlığın yazılı açıklamasında, “GKRY Kapalı Maraş’a dair dünya kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalarını sürdürmektedir. Kapalı Maraş’ın KKTC toprağı olduğunu ve Kapalı Maraş ile ilgili yetkinin de KKTC Hükumetine ait olduğunu bir kez daha kayda geçirmekte yarar görmekteyiz” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca söz konusu açıklamada, Rum Yönetiminin Kapalı Maraş’ta yeni bir plaj açılacağı iddiasına ilişkin, “Kapalı Maraş’ta yeni bir plaj açılmayacak olup halihazırda kullanıma açık olan plajda başta güvenlik olmak üzere, plajı kullananların yararına bir takım iyileştirme çalışmaları başlatıldı” bilgisi verildi.

Image

HAYALET ŞEHİR, MARAŞ NEDEN KAPATILMIŞTI? NE ZAMAN AÇILDI?

Maraş, Kıbrıs Yarımadası’nın Gazimağusa şehrinde bulunan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda Rumlar tarafından terk edilmiş bir bölgeydi. Harekat sonrasında Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararla yerleşime ve iskana kapatılmıştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarında kalan Kapalı Maraş günümüzde yeni düzenlemelerle KKTC Hükumetine bağlı olarak açılıyor. Harekat öncesinde Las Vegas’a benzetilen Maraş, turizm gelirinin yüzde 53’üne sahipti.

Kapalı Maraş’ın sahildeki yaklaşık 2 kilometrelik kısmı ve sahilin arka caddesi olan Demokrasi Caddesi, 8 Ekim 2020’de, halkın polis ve asker kontrolünde yaya geçişleri için 9 Ekim 2020 tarihinde açıldı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.