Kosova, Sırp işgalinden kurtuluşunun 21. yılını kutladı.

BURSA ARENA / Haber Merkezi

12 Haziran 1999 tarihinde Kosova’ya 40 bin askerle giren NATO ile Sırp işgalinden kurtarılan Kosova’nın Sırp işgalinden kurtuluşunun 21. yıl dönümü vesilesiyle başkent Priştine’de NATO askerlerinin anıtında tören düzenlendi.

QHA Ajansı'nın haberine göre, Törene Kosova Meclis Başkanı Vjosa Osmani, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar ve ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya Büyükelçileri katıldı. Meclis Başkanı Osmani ile NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü KFOR komutanı İtalyan General Michele Risi birlikte NATO anıtına çelenk bıraktı.

“KOSOVA, MÜTTEFİKLERİ SAYESİNDE BAĞIMSIZ BİR ÜLKE”

Meclis Başkanı Vjosa Osmani, “Kosova bugün uluslararası müttefikleri sayesinde özgür ve bağımsız bir ülke. Özgürlük ve hoşgörü değerlerimiz, barbarlıkla karşı karşıyaydı. Bugün, savaşın tüm kurbanlarını anıyoruz. Kosova, savaş zamanında yardıma gelen tüm müttefiklerine minnettar olacaktır.” şeklinde konuştu.

Anma törenleri kapsamında Kosova Meclis Başkanı ve milletvekilleri tarafından Kosova Meclis bahçesine savaşta hayatını kaybeden bin 133 çocuk sayısınca çiçek ekildi.

Ayrıca, özgürlük için mücadele veren ve Sırp kuvvetleri tarafından aydınların hapse atıldığı Priştine Şehir Cezaevi de müzeye dönüştürüldü.

21 YIL ÖNCE KOSOVA

21 yıl önce Sırp işgali altındaki Kosova’da NATO’nun 50 bin askeri konuşlandırılarak Birleşmiş Milletler’in geçici idaresi görevlendirildi.

Battı İttifakı’nın 78 gün Kosova’da, Sırp-Karadağ ve Sırbistan ile Karadağ’da askeri hedefleri bombalamasından sonra 12 Haziran günü NATO güçleri KFOR (Kosovo Force) adlı Kosova’da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğinde çok uluslu bir barış gücü Kosova’ya girdi.

NATO güçlerinin Kosova’ya girmesiyle Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) etrafında organize olan isyancı Kosova halkı ile Sırp-Karadağ’lı askeri ve polis güçleri arasında yaklaşık iki yıllık silahlı çatışmalar da sona erdi.

Silahlı isyana katılanlar tarafından 12 Haziran bir kurtuluş günü olarak kutlanmasına rağmen henüz bu tarih Kosova’da resmi bir tatil değil.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.