Kosova'da halk erken genel seçim için sandığa gitti

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kosova’da halk erken genel seçim için dün sandık başına gitti. Yerel saatle 07.00’de başlayan oy kullanma işlemi, 19.00’da sona erdi. Seçim, Kosova Savaşının ardından ilk kez Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin bulunmaması özelliği taşıyor.

Siyasi istikrarsızlıklarla sık sık kriz yaşanan Kosova’da 1998-1999 yıllarında yaşanan savaştan sonra bugün 8’inci genel seçim için oy kullanıldı. Kosova Merkez Seçim Komisyonunun verilerine göre, kayıtlı 1 milyon 794 bin 862 seçmenin oy kullanabilmesi için Kosova’nın 38 belediyesindeki 2 bin 382 oy kullanma merkezinde 888 sandık konuldu.

Adaylar, 10’u Sırp toplumunun temsilcileri ve 10’u ülkedeki diğer azınlık toplumlarının temsilcilerinden olmak üzere 120 sandalyeden oluşan Kosova Meclisine girmek için yarıştı. Bugünkü seçimde, aralarında Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ve Yenilikçi Türk Hareket Partisinin (YTHP) de bulunduğu 28 siyasi oluşumun adayları, 120 üyeli meclise girebilmek için yarışta yer aldı. Bu seçimlerde 21 siyasi parti, iki koalisyon ve beş sivil girişim olmak üzere 28 siyasi oluşum bulunuyor. Kosova Meclisindeki 120 sandalye için bin 52 aday söz konusu.

İLK KEZ AGİT GÖZLEMCİLERİ BULUNMADI

Kosova Merkez Seçim Komisyonu, yerel seçimlerde yer alan kurumların yeterince geliştiğini ve yürürlükteki kanun ve yönetmeliklerden kaynaklanan yükümlülükleri tek başına yerine getirmek için hazır olduğunu belirtti. Böylece, Kosova Savaşının ardından ilk kez bu seçimde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri yer almadı. Ancak seçimde farklı ülkelerin büyükelçileri ve büyükelçilik çalışanlarının, gözlemci olarak görev aldığı belirtildi. Söz konusu seçimlerde yaklaşık 20 bin gözlemci görevli olarak bulundu.

SIRBİSTAN’DAN 30 OTOBÜS SEÇMEN GELDİ

Kosova’dan göç etmiş çok sayıda insanı taşıyan 30’dan fazla otobüsün Sırbistan’dan Kosova’ya seçimler için geldiği bildirildi. Kosova basını otobüslerle dolu Sırp seçmenlerinin oy kullanma hakkını gerçekleştirmek için geldiklerini aktardı.
Otobüslerden bazılarının Leposaviç ve Zveçan’da durduğu, diğerlerinin ise Mitroviça belediyesine yol aldığı kaydedildi.

Seçim sonuçlarının ilanı için sayımların tamamlanması bekleniliyor.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.