KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Guterres ile Kıbrıs'ta anlaşma olabileceğini değerlendirdi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Kıbrıs’ta anlaşma olabileceğini değerlendirdi. Kıbrıs davasında özlenen bir aşamaya geldiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta artık federal temelde bir anlaşmanın netice veremeyeceğini belirtti. Tatar, “Artık egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki devletin iş birliğiyle Kıbrıs’ta bir anlaşmanın olabileceğini detaylarıyla Guterres ile değerlendirme fırsatı bulduk. Bu da önemliydi.” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs sorununa dair iki devletli çözümü anlatmak için bulunduğu ABD’den döndü. Ercan Havalimanı’nda dün basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile BM Genel Merkezi’ndeki görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. BM Genel Sekreteri Guterres’in daveti üzerine New York’a gittiklerini ifade eden Tatar, orada BM 76’ıncı Genel Kurulu toplantısını takip ettiklerini ve Türkevi Binası’nın açılışına katıldıklarını kaydetti. Genel Sekreter Guterres ile 25 Eylül’de ikili görüşme yaptıklarını anımsatan Tatar, orada Kıbrıs meselesine ilişkin pozisyonlarını (iki devletli çözüm) anlatma imkanı bulduklarını aktardı.

KIBRIS’TA İKİ DEVLETİN İŞBİRLİĞİ DEĞERLENDİRİLDİ

Tatar, Kıbrıs’ta artık federal temelde bir anlaşmanın netice veremeyeceğini belirterek şunları kaydetti:

“Artık egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki devletin iş birliğiyle Kıbrıs’ta bir anlaşmanın olabileceğini detaylarıyla Guterres ile değerlendirme fırsatı bulduk. Bu da önemliydi.”

Türk tarafının yeni siyasetini ilgili tüm muhataplarına da anlattıklarını aktaran Tatar, New York’taki temaslarıyla ilgili KKTC’deki parti başkanları, bakanlar kurulu ve Cumhuriyet Meclisi’ni bilgilendireceğini ifade etti.

ERSİN TATAR: KIBRIS MESELESİ YARIM ASIRDIR DEVAM ETMEKTEDİR

Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs meselesi yarım asırdır devam etmektedir, benim herhangi bir acelem yoktur. Hiçbir zaman, önceki cumhurbaşkanları gibi, ‘3 ayda bu işi bitireceğim’ demedim. Benim pozisyonum, kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ın ortaya koyduğu egemenlik ve devlet siyasetidir.” dedi. Tatar, “Türkiye önemli bir aktördür, bölgenin en büyük ülkesidir. Türkiye’yi göz ardı ederek, Türkiyesiz burada bir siyaset geliştirilemez.” ifadelerini dile getirdi.

Kıbrıs’ta iki devletliliği konuşabilmenin çok önemli olduğuna dikkati çeken Tatar, Kıbrıs davasında özlenen bir aşamaya geldiklerini söyledi.

QHA

Anahtar Kelimeler:
GuterresErsin TatarKKTC
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.