KKTC Cumhurbaşkanı'nı seçiyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC)  cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün gerçekleşiyor.

Cumhurbaşkanlığı için bugüne kadarki en fazla adayın bulunduğu ve 7’si bağımsız 11 adayın yarışacağı seçim, Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısını artıran Anayasa değişikliği halkoylamasıyla birlikte yapılıyor.

Son günlerde kapalı Maraş kararıyla uluslararası gündemden düşmeyen KKTC’de halk, 8’inci cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında.. Meclis, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, 26 Nisan’da yapılmasını planlanmış ancak koronavirüs salgını nedeniyle seçimlerin 11 Ekim’e ertelenmesine karar vermişti. Aynı zamanda Anayasa değişikliği için de oy kullanılan seçim için 198 bin 867 seçmen 738 sandıkta oy kullanıyor..

EN ÇOK ADAYIN YARIŞTIĞI CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ OLUYOR

Seçimde yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için de oy kullanılan ve 11 adayın yarıştığı seçim, Kıbrıs Türk siyasi tarihine “en çok adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi” olarak geçecek.

SEÇİM NEDENİYLE YASAKLAR DEVREYE GİRDİ

12 Ağustos’ta başlayan seçim takvimi uyarınca, propaganda süreci, seçimden bir gün önce, cumartesi saat 18.00’de tamamlandı ve ardından seçim yasakları devreye girdi.
Miting ve kalabalık kitle toplantılarının koronavirüs önlemleri nedeniyle yasaklandığı bu seçim döneminde adaylar daha çok medya, sosyal medya ve dar kapsamlı bölge ziyaretleriyle çalışmalarını sürdürdüler.

Seçim ve halkoylaması, koronavirüs salgını nedeniyle önceki yıllara göre oldukça farklı önlemlerle gerçekleşiyor. YSK’nın aldığı önlemler uyarınca seçmenlerin maskeli gittikleri sandıklarda, burada verilecek eldiveni de takarak oy kullanıyorlar.

Oy verme işlemi saat: 18.00’de sona erecek. Seçim sonuçlarının ise yerel saatle 22.00’ye kadar açıklanması tahmin ediliyor.

KKTC ANAYASASI 35 YIL SONRA İLK KEZ DEĞİŞECEK

1985 yılından beri yürürlükte olan KKTC Anayasası’nın değiştirilmesi için 2014 yılında yapılan halkoylamasından hayır oyları daha fazla çıkmış ve değişiklikler reddedilmişti. 11 Ekim’deki oylamadan evet çıkması halinde, KKTC Anayasası 35 yıl sonra ilk kez değişmiş olacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN YARIŞAN ADAYLAR KİMLER?

Oy pusulasında yer alan adayların isimleri ise Ersin Tatar (Ulusal Birlik Partisi), Tufan Erhürman (Cumhuriyetçi Türk Partisi), Erhan Arıklı (Yeniden Doğuş Partisi), Fuat Çiner (Milliyetçi Demokrasi Partisi), Arif Salih Kırdağ (Bağımsız), Ahmet Boran (Bağımsız), Mustafa Ulaş (Bağımsız), Alpan Uz (Bağımsız), Kudret Özersay (Bağımsız), Mustafa Akıncı (Bağımsız), Serdar Denktaş (Bağımsız).  

CUMHURBAŞKANLIĞI YARIŞINA KATILMA ŞARTLARI

Anayasa’ya göre, Cumhurbaşkanı seçilmek için milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmak, yükseköğrenim yapmış olmak, 35 yaşını doldurmuş olmak, Türk ana ve babadan doğmuş olmak ve KKTC yurttaşı olmak ve en az 5 yıldan beri daimi ikametgâhı Kıbrıs’ta bulunmuş olması gerekiyor.

1974 Barış Harekatı’nın ardından kendi devlet çatısı altında ilk devlet başkanlığı seçimini 20 Haziran 1976’da yapan Kıbrıs Türk halkı, 44 yıl içinde 2 kez Kıbrıs Türk Federe Devleti devlet başkanlığı, 7 kez de KKTC Cumhurbaşkanlığı için seçime gitti. KKTC’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 5 yılda bir, yerel seçimler ise 4 yılda bir yapılıyor.

11 Ekim Cumhurbaşkanlığı seçimi, KKTC’nin 8. Cumhurbaşkanlığı seçimi olarak siyasi tarihteki yerini alacak.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.