Kırımoğlu: "Erdoğan, Kırım Platformuna yardım etmeye söz verdi"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ukrayna, 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek olan Kırım Platformuna daha fazla ülkenin katılmasını sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırım Platformu konusunda Ukrayna’ya destek olma sözü verdiği bildirdi.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırım Platformu açılış zirvesine daha fazla katılımcı ülke çekmeye yardımcı olacağına söz verdiğini aktardı. Krım.Realii radyosunda dün konuşan Kırımoğlu, “Erdoğan’la yaptığımız görüşme sırasında ben Kırım Platformu konusunda sergilediği kararlı tutum için teşekkür ettim fakat bunun yeterli olmadığını belirttim. Türkiye’nin üçüncü dünya ülkeleri, İslam ülkeleri üzerindeki nüfuzunu kullanarak, onların da Platforma katılmasını sağlamasını gerektiğini düşünüyorum… Zirve öncesinde bir dizi İslam ülkesine ziyaret düzenlemeyi planlıyoruz. Erdoğan ise bu konuda bize destek sözü verdi.” diye konuştu.

KIRIMOĞLU, TÜRKİYE’NİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Bununla birlikte Türkiye’nin Kırım Platformunun açılış zirvesine katılmasının önemini vurgulayan Kırımoğlu, “Türkiye Ukrayna’dan iki kat büyük bir ülke. Öte yandan ve gayri safi milli hasılası Ukrayna’dan beş kat fazla. Türkiye ayrıca Avrupa’da en büyük ordusuna sahiptir, yaklaşık 400 bin asker. Üstelik Karadeniz bölgesinin lideri olduğu söylenebilir.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile 10 Nisan 2021 tarihinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Kırım Platformuna destek verdiğini bildirdi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

Anife Bilal / QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.