Kerkük'ün güvenliğinden sorumlu kilit isim değişti: Adı yolsuzluk ve Spyker Katliamıyla anılıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kerkük’ün güvenliğinden sorumlu Bağdat’taki merkezi hükumete bağlı Kerkük Operasyonlar Komutanlığının başına Korgeneral Ali Casim Muhammed getirildi. Kerküklü Gazeteci Reşat Salihi, yeni göreve getirilen Ali Casim Muhammed hakkındaki değerlendirmelerini QHA ile paylaştı.

Irak Başbakanı ve Irak Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Mustafa el- Kazimi’nin talimatı doğrultusunda Irak’ın Kerkük kentinin güvenliğini sağlayan ve Haşdi Şabi, polis, federal polis gücünün yer aldığı Kerkük Operasyonlar Komutanlığının başına dün itibarıyla Korgeneral Ali Casim Muhammed atandı.

Irak merkezi yönetimine bağlı güçlerin, 16 Ekim 2017’de Kerkük’e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermesiyle Irak ordusunun 16 Ekim 2017 yılında Kerkük’e girişinden sonra 2019’da aktif hale getirilen Kerkük Operasyonlar Komutanlığının bünyesinde çok sayıda federal polis gücü, polis, Kerkük’teki tüm güvenlik güçleri tek bir çatı altında oradan emir almakta. Arap bir isim olan Maad Saadi tarafından kurulan Kerkük Operasyonlar Komutanlığına Mayıs 2019 tarihinde yine Arap Korgeneral Saad Harbiye getirildi. Ali Casim Muhammed de Bağdatlı ve Bağdat’ta görev yapan Arap bir isimken, Irak ordusu içindeki görev dağılımını gerçekleştiren Irak Başbakanının emriyle başka bölgeden atama yoluyla göreve getirildi.

ITC, ATAMANIN ARDINDAN UYARILARINI YAPTI

Kerküklü Gazeteci Reşat Salihi, Irak Başbakanının talimatıyla Kerkük Operasyonlar Komutanlığının başına getirilen Ali Casim Muhammed hakkında açıklamalarda bulundu. QHA’ya konuşan Salihi, adı sık sık yolsuzluk konularında geçen Ali Casim Muhammed’in göreve getirilmesinin öğrenilmesi üzerine ITC yetkililerinin; Kerkük’ün petrolü ile ticaret yapılmaması, Kürtlere taviz verilmemesi ve Kerkük’te kaçakçılığın önlenmesi konusunda uyarılarda bulunduğunu kaydetti. Salihi, “Ali Casim Muhammed’in bu uyarıları ne kadar dikkate alıp uygulayacağı ise görevi sürecinde anlaşılacaktır.” dedi.

“DEAŞ’IN, IRAK ORDUSUNA KARŞI DÜZENLEDİĞİ SPYKER KATLİAMININ SORUMLULARINDAN…”

Salihi, üzerindeki birçok yolsuzluk belgesi ile anılan Ali Casim Muhammed’in adının aynı zamanda, Irak’ın Selahaddin vilayetinde 2014 yılında DAEŞ tarafından Spyker Askeri Üssü’nde yer alan bin 700 asker adayı ve güvenlik görevlisinin kurşuna dizildiği katliamda rol oynadığının bilindiğini kaydetti.

“Ali Casim Muhammed, IŞİD tarafından Irak ordusuna karşı düzenlenen Spyker Katliamının sorumluları arasında yer aldığı sıkça duyulan isimlerden biri. Hatta Ali Casim Muhammed’in katliam şüphelilerinden olduğu yönünde kendisine yeni mahkemeden temyiz kararı geldiği biliniyor.”

“KOMUTANLIĞIN KARARGAHI, KDP’NİN GENEL MERKEZ BÜROSU İDİ”

Salihi, Kerkük’teki Operasyonlar Komutanlığının karargahının eskiden Kürt Demokratik Partisinin (KDP) Kerkük’teki Genel Merkez bürosu olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı:

Kerkük’ün çok ön planda ve merkezi bir noktasında bulunan Kerkük Operasyonlar Komutanlığı, 2017’den sonra Kürtlerin bölgeden çıkmasıyla birlikte Kerkük’ün kuzeyinde bulunan Altunköprü ile Kerkük arasında bir bölgedeki KDP’nin karargahının içerisine yerleşmeye başladı. Ayrıca o büronun içindeki kuyularda çok sayıda cesetler bulundu. Fakat komutanlık, o bölgeye yerleşti. O bölgede de varlığını hala sürdürüyorlar. Bu atama değişiklikleri KDP’nin tekrardan o karargaha gelmesinin ardından başladı. Bu değişikliklerin de aynı zamanda KDP’ye karşı sergilenen iyimser bir yaklaşım veya habercisi mi olduğu zamanla anlaşılacak. Umuyoruz ki, Türkmenlere karşı hiçbir göz ardı olmaz ve Kürtlere karşı da taviz verilmez.

Son dönemlerde KDP’nin tekrardan Kerkük’e gelmesi konusu ve aynı zamanda bu karargahın teslim edilmesi gündemde. Acaba, Ali Casim Muhammed bu karargahı teslim edecek mi etmeyecek mi, bu da biri muamma?

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.