Kazakistan'ın başkenti Nur-Sultan’da Suriye konulu yüksek düzeyli toplantı düzenlendi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde 2017 yılında başlatılan Astana formatındaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantıların onsekizincisi 15-16 Haziran 2022 tarihlerinde Nur-Sultan’da düzenlendi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığının resmi internet sayfasından 16 Haziran 2022 tarihinde yapılan açıklamaya göre, Astana formatındaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantıların onsekizincisi 15-16 Haziran 2022 tarihlerinde Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da düzenlendi. Toplantıda sahadaki durum ve terörizmle mücadele, siyasi süreçteki son gelişmeler ile insani yardım konuları ele alındı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik tarafların güçlü taahhütlerine ve Astana sürecinin Suriye meselesinin barışçı çözümünde rolüne vurgu yapıldı.

Taraflar, sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil olmak üzere, komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı kararlılıklarını dile getirdi.

KUZEY DOĞU SURİYE’DEKİ GAYRİ MEŞRU “ÖZYÖNETİM” GİRİŞİMLERİ KINANDI

Suriye’de faaliyet gösteren terör örgütlerinin farklı isimler altında artan varlığı ve saldırılarının kınandığı toplantıda, Suriye’nin kuzeyine ilişkin tüm düzenlemelerin fiilen uygulanmasının önemi vurgulandı.

Taraflar, gayrı meşru “öz yönetim” teşebbüslerinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, Kuzey doğu Suriye’deki sözde “özyönetim“ girişimleri dahil olmak üzere terör oluşumlarını destekleyen ülkelerin eylemlerini kınadı.

Taraflar ayrıca Fırat Nehri’nin doğusundaki ayrılıkçı yapıların, sivillere yönelik artan baskı ve saldırılardan duyulan derin endişelerini beyan etti.

PKK/YPD TERÖR ÖRGÜTÜ İLE MÜCADELE KARARLILIĞIMIZ VURGULANDI

Bu çerçevede, Türkiye’nin PKK/YPG terör örgütü ile mücadelede kararlılığı ile sınırları korumak, halka, güvenlik güçlerine ve Suriyeli masum sivillere yönelik saldırıları engellemek için her türlü tedbiri almaktan imtina etmeyeceği güçlü şekilde vurgulandı.

Astana Süreci çerçevesinde kurulmuş bulunan Zorla Alıkonan/Kaçırılan Kişilerin Serbest Bırakılması, Cenazelerin Takası ve Kayıp Şahısların Akıbetinin Tespitine İlişkin Çalışma Grubu da toplantı vesilesiyle bir araya geldi ve çalışmaların ve işbirliğinin sürdürülmesi kararlaştırıldı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.