Kazakistan halkı bugün sandık başında: Ülkede birçok ilkler yaşanacak

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kazakistan’da halk, birçok ilki içeren seçim için yarın sandık başına gidecek. Kazakistan’da 10 Ocak Pazar günü (Bugün) yapılacak genel seçimlerde yaklaşık 12 milyon seçmen oy kullanıyor.

Kazakistan, sosyo-ekonomik ve yapısal özelliklerine yönelerek kendi demokrasi sistemini inşa etme çabalarını sürdürüyor. Kazakistan’da en son 2016’da yapılan parlamento seçimlerinin ardından halk 5 yıl görev yapacak yeni dönem milletvekillerini seçmek üzere yarın sandık başına gidecek. Ülkede yaklaşık 12 milyon seçmen, kayıtlı 6 siyasi partiden 5’inin katılacağı ve toplamda 312 milletvekili adayının yarışacağı seçimler için oy kullanacak. Kazakistan Merkez Seçim Komisyonunun bildirdiğine göre seçimleri, 30 ülke ve 10 uluslararası kuruluştan 398 gözlemci takip edecek. Kazakistan dışında yaşayan vatandaşlar için 54 ülkede 66 sandık kurulacak.

SEÇİM İLE BİRÇOK İLK YAŞANACAK!

Bu seçimler ile Kazakistan’da 1995’ten bu yana ilk kez, erken seçime gidilmeyerek Anayasa’da belirtilen zamanda gerçekleştirilecek.
İlk kez siyasi partilerin seçimlere katılmaları için toplaması gereken imza sayısı 40 binden 20 bine düşürüldü. Parti listelerindeki kadınlar ve gençlere ayrılan kota yüzde 30’a yükseltildi.
Bundan sonra Meclise giren muhalif milletvekilleri en az 1 kere parlamento oturumlarını başlatma ve “hükumet saati” toplantılarının gündemini belirleme hakkına sahip olacak.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.