Kazakistan Bağımsızlığının 29. Yılını Kutluyor!..

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kazakistan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının ardından 16 Aralık 1991’de bağımsızlığını ilan etti. Orta Asya’da kurulan bu yeni ve bağımsız devleti ilk tanıyan ülke, Türkiye oldu.

Kazakistan, bağımsızlığının 29. yıl dönümünü kutluyor. Aradan geçen 29 yılda Kazakistan Cumhuriyeti, gayrisafi yurt içi hasılasısını (GSYİH) 16 kat artarak 180 milyar dolara ulaştırdı ve ülke nüfusu da 2 milyon artarak 18 milyon 500 binin üzerine çıktı.

KAZAKİSTAN’IN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Bağımsızlığını kazanmasının ardından hızlı bir dönüşüm sürecine giren Kazakistan, Sovyet mirasını da hızlıca terk etmek için önemli atılımlar yaptı. Bunların başında, Semey’deki nükleer faaliyetlerden kendi iradesiyle vazgeçmesi yer aldı ve totaliter rejimden demokrasiye, planlı ekonomiden pazar ekonomisine geçerek gelişimini sürdürdü.

Kazakistan’ın bağımsızlığıyla ilgili kanunun kabul edildiği 16 Aralık tarihinde, bağımsızlık günü çerçevesinde 2 gün milli bayram ilan edildi. Bugünün anısına her yıl, resmi tatil olan Bağımsızlık Günü’nde ülke genelinde ve yurt dışı temsilciliklerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

QHA Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler:
KazakistanSSCBBAĞIMSIZLIK
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.