Karabağ'ın mayınlardan arındırılacağı süre açıklandı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı Direktörü Gazanfer Ahmedov, Karabağ’daki çatışmalardan sonra Bakü’nün kontrolüne giren toprakların 10-13 yıl içinde mayınlardan temizleneceğini söyledi.

Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) Direktörü Gazanfer Ahmedov, Karabağ’daki çatışmalardan sonra Bakü’nün kontrolüne giren toprakların patlamamış mühimmatlardan temizlenmesinin 5-6 yıl, mayınlardan tamamen arındırılmasının ise 10-13 yıl süreceğini belirtti.

Ahmedov, “Savaş alanındaki patlamamış mühimmatın etkisiz hale getirilmesi beş ila altı yıl sürecek.  Mayınların tamamen temizlenmesi ise 10 ila 13 yıl gibi daha uzun bir zaman alacak” dedi.

Daha önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'nün Karabağ'da atacağı ilk adımlardan birinin  mayın temizleme işi olacağını belirtmiş ve mayınlı alanın çok geniş olması nedeniyle bunun çok uzun bir zaman alacağını vurgulamıştı.

1991 yılında ağırlıklı olarak Ermenilerin yaşadığı Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan'dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından savaş patlak vermişti. 1994 yılında Azerbaycan, Ermenistan ve tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, periyodik olarak ihlal edilen bir ateşkes anlaşması imzalamıştı.

Dağlık Karabağ'daki çatışmalar 27 Eylül'de yeniden alevlenmiş ve ayrı ayrı varılan üç ateşkes mutabakatına rağmen devam etmişti. İlerleyişini sürdüren Azerbaycan ordusu, son günlerde Şuşi şehri de dahil olmak üzere stratejik öneme sahip bölgelerde kontrolü sağlarken Ermenistan geri çekilmek durumunda kalmıştı.

Bu sürecin sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki çatışmaların sona erdirilmesine dair bir anlaşma imzalamıştı.

(Sputnik Haber Ajansı)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.