"Karabağ" için Türk Dünyasından Azerbaycan'a Büyük Destek

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İstanbul Azerbaycan Kültür Evi Derneği “Karabağ Harekatına Destek” İçin Türk Dünyası sivil toplum örgütlerini bir araya getirdi.

Kadıköy İskele Meydanında 31 Ekim 2020’de basın açıklaması düzenleyen Azerbaycan Kültür Evi Derneğine Türk Dünyasının farklı bölgelerinden soydaş dernekler de destek verdiler.

HİKMET ELP: AZERBAYCAN KARABAĞ’A BARIŞ GETİRECEKTİR!

Basın açıklamasını yapan Azerbaycan Kültür Evi Başkanı Hikmet Elp, Azerbaycan’ın Karabağ’da kendi halkına ait olan yerleri tek tek geri aldığını ve kan ve gözyaşı ile çıkarıldığı topraklara tek yumruk olarak geri döndüğünü ifade etti.

Hikmet Elp

Minsk Grubu ülkelerinin yıllardır Azerbaycan’ı haklı davasından döndürmeye çalıştığını ve oyalama politikası güttüğünü bu nedenle de 30 yıllık çözümsüzlüğün sorumlusu olduklarını vurgulayan Elp şöyle devam etti:

“Tarihi itibarı ile Karabağ ve onun bir parçası olan Dağlık Karabağ kadim Türk yurtları olarak var olmuş ve tarihin hiçbir döneminde Ermeni toprağı olmamıştır. 28 yıl önce; sadece Dağlık Karabağ-Hocalı Kasabasını bir gecede genç, yaşlı; çocuk, kadın demeden bir gecede yok ederek, soykırım yapan Ermenistan, bugün de yayılmacı politikalarını hem doğuda, hem batıda yürütme arzusundadır. Ancak şimdi karşısında eskisinden daha güçlü ve disiplinli bir ordunun yanında ‘Tek millet, iki devlet’ var! Ve bu kez tarih Ermenistan için tekerrür etmeyecek. Çünkü ‘tek yumruk olan milletimiz karşısında ne Ermenistan ne de bir başka güç durabilir. Sivilleri hedef alarak savaşan Ermenistan’ın aksine Gardaş Azerbaycan, Dağlık Karabağ’a barışı getirecektir. Şimdiye kadar tek sivili öldürmemesi ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in son açıklamaları da gelecek barışın müjdecisi olmuştur. Son günlerde yapılmış olan ‘’Ateşkes ’’talepleri umuyoruz ki yine bir soğutma çalışması değildir. Azerbaycan Hükümeti, ordusu ve halkıyla birlikte böylesi oyunları bozabilecek güçtedir.
Dağlık Karabağ, Azerbaycan’ındır. Azerbaycan ve Türkiye’nin yürütülmekte olduğu politikaları sonuna kadar destekleyerek milletçe bir yumruk gibi bütün olarak arkalarındayız!”

Hikmet Elp’in yaptığı basın açıklamasının ardından Kadıköy Belediyesi başkan vekili Yener Kazak ve Prof. Rafik Alibeyli de iştirakçilere hitaben konuşma yaparak Karabağ’ın asli halkına kavuşmasından duydukları mutluluğu ve Azerbaycan’ı bu haklı davasını sonuna kadar desteklediklerini ifade ettiler. Konuşmacıların sözleri sık sık “Karabağ Azerbaycan’dır!” “Karabağ Türkiye’dir!” sloganları ile kesildi.

TÜRK DÜNYASI SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI KARABAĞ İÇİN BİRLEŞTİ

Azerbaycan’ın Karabağ’da verdiği mücadeleye destek için pek çok sivil toplum kuruluşu da basın açıklamasında hazır bulundular.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti adına Azerbaycan’a desteklerini göstermek için gelen Yusuf Yusufoğlu, Kırım Haber Ajansı’na verdiği demeçte şunları ifade etti: ” Türk’ün haklılığına dünya bir kez daha sessiz kalmıştır. Ancak Türk Dünyası Karabağ için kalben ve fikren bir aradadır. Biz de Tüm Türk halkları olarak Karabağ tamamen alınana dek tek yürek tek yumruk olmamız gerektiğine inandığımız için Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti olarak bugün bu birlikteliğe iştirak ettik. Karabağ kurtulana dek hepimizin en önemli meselesidir. Hiç bir Türk halkı zor gününde kendisini yalnız ve desteksiz hissetmemelidir. Karabağ da, Kerkük de, Kırım da, Doğu Türkistan da bizim meselemizdir. Kimse unutmasın ki Türk Dünyası tek vücuttur. Bu hissiyatla biz de Karabağ’ın kurtuluşunu destekliyoruz ve içimizden geçenleri ifade ediyoruz;

“Hasretinle yaşadım bugüne dek KARABAĞ, Kimselere yar etmem sen benimsin KARABAĞ.“

Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Sulo Cevizci’de Suriye Türkmenleri adına destek vermek için geldikleri basın açıklamasında Kırım Haber Ajansı’na şunları söyledi: ” Karabağ Türk Dünyası’nın fiziki bütünlüğünü sağlayan önemli bir coğrafya olduğu için emperyal güçlerden aldığı talimatla Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Türk Dünyasının bütünlüğünün engellenmesi adına oradaki Azerbaycan Türklerinin zulme uğramış olması, yurtlarından zorla çıkarılmış olması ve topraklarının hala işgal altında tutulması asla kabul edilemez. Türk’ün yurdu olan Karabağ’ın bir an önce Türk’ün kahraman askerleri tarafından azad edileceğinden kuşkumuz yoktur. Bugün biz Suriye Türkmenleri olarak Azerbaycan devletimizin ve milletimizin yanında olduğumuzu göstermek amacıyla buradayız. Türk Dünyası bir bütündür, asla parçalanamaz!”

Basın açıklamasına destek vermek için gelen diğer sivil toplum örgütlerinden bazıları şunlar.

Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Federasyonu

İstanbul Serhat İlleri Kafkas Kültür Dayanışma Derneği

Kars Ardahan Iğdır Vakfı İş Konseyi

Türkmeneli İnsan Hakları Derneği

Kırım Türkleri Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi

Irak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği

Türkiye Kazakistan Kültür Derneği

Ayrıca katılımcılara ve ilgili vatandaşlara Zengin Yayıncılık tarafından basılan Azerbaycan’ın İstanbul Eski Başkonsolosu Seyyat Aran’ın kaleme aldığı bir Karabağ romanı “Mezar Taşı” adlı kitap dağıtıldı.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.