İsrail yılbaşından bu yana 62 Filistinliyi vurarak öldürdü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İsrail'in Batı Şeria'ya yönelik saldırıları sürüyor.

Filistin’in yayınladığı resmi istatistiklere göre İsrail uzun yıllardır benzeri görülmemiş bir şekilde, saldırılarına hız verdi. Bu yılın başından bu yana 62 Filistinliyi vurarak öldürdü.  

Filistin Sağlık Bakanlığı, söz konusu ölümlerin bu yılın ilk yarısında Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nde meydana geldiğini belirtti. İstatistiklerde, dün Beytüllahim'in güneyindeki Duheyşe mülteci kampında çıkan çatışmalarda İsrail ordusu tarafından öldürülen 29 yaşındaki Eymen Muhaysin de yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı işgal ordusunu ‘Filistinlilere karşı sahada infaz politikası benimsemekle’ suçladı. Şehitlerin çoğunluğunun işgalin iddia ettiği gibi kontrol noktalarında ve diğerlerinde bıçaklama operasyonları düzenleme girişimlerinin bir sonucu olarak değil, Batı Şeria'daki şehirlere yapılan sürekli saldırılarda öldüğünü vurguladı. ‘İstatistiklerin işgal altındaki iç bölgelerden üç Filistinli şehidi içermediğine’ dikkat çekti. Bu kişilerin, Bi’r es-Seb’ Operasyonu faili Necefli Muhammed Ebu Kay’an, Hadira Operasyonu failleri Umm el-Fahm şehrinden Eymen ve İbrahim İğbariye olduğu ifade edildi.

Bu yıl İsrail tarafından öldürülen ilk Filistinli, 6 Ocak'ta işgal güçlerinin kampı basması sırasında, Batı Şeria’nın kuzeyi Nablus'taki Balata mülteci kampında bulunan Bekri Haşşaş’tı. Bakanlık tarafından sağlanan verilere göre İsrail, Cenin'den 20, Nablus'tan dokuz, Beytüllahim'den dokuz ve işgal altındaki Kudüs kentinden gazeteci Şirin Ebu Akile dahil yedi, el-Halil’den altı, Ramallah ve Bire’den beş, Kalkiliya’dan iki, Tulkerem, Eriha ve Eğvar’dan birer kişi ve Gazze Şeridi’nden iki Filistinliyi öldürdü.

Kudüs'te ise Valilik, geçtiğimiz mayıs ayı için Kudüs'teki İsrail işgalinin ihlallerine ilişkin aylık raporunu yayınladı. İsrail'in bu ay yaptığı ihlallerin başında gelen en önemli olaylardan biri, gazeteci Şirin Ebu Akile ve Kudüslü genç Velid eş-Şerif'in öldürülmesi oldu. Kudüs Valiliği, geçtiğimiz mayıs ayı boyunca işgal altındaki başkentin çeşitli yerlerinde işgalcilerin vatandaşlara yönelik saldırısı sonucu 320 vatandaşın yaralandığını tespit etti. Söz konusu kişilerin açılan ateş, yanıklar, kırıklar ve darp nedeniyle yaralandığı, yüzlerce kişinin solunum güçlüğüne maruz kaldığı vurgulandı.  

Valilik 20’si kadın olmak üzere 403 kişinin gözaltına alındığını belgeledi.

Kudüs Valiliği, Mescid-i Aksa baskınlarıyla ilgili olarak, geçtiğimiz ay içinde 5 bin 119’u ‘turist’ olmak üzere 10 bin 468 yerleşimcinin ağır silahlı özel kuvvetlerin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediğini bildirdi. Bu, 2021 yılının Mmayıs ayında camiyi basan bin 205 yerleşimci ile karşılaştırıldığında bu yıl davetsiz misafirlerin sayısında yaklaşık sekiz kat büyük bir farkla artış yaşandığı anlamına geliyor.

İşgal makamları, geçtiğimiz ay içinde 16 yıkım operasyonu gerçekleştirdi.  Bu operasyonlardan altısının bireysel, 10’unun da işgal mekanizmaları gerçekleştirildiği bildirildi. Silvan'da, Mescid-i Aksa'nın güneyindeki Vadi Yasul Mahallesi’ndeki evlerin yıkımıda dahil işgal altındaki Kudüs'teki birçok mahalle ve kasabada işgal belediyesine yıkım ve inceleme bildirileri iletildi. İşgal makamları, 22 bin dönümün ele geçirildiğini duyurdu.

Ramalallah/Şarku'l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.