İsrail ve Hizbullah savaşa yaklaşıyor: "Bunun parçası olmak istemiyoruz"

Lübnan ve İsrail'de halk çatışmaların büyümesinden endişeli

Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki çatışmaların artmasıyla Gazze savaşı bölgeye yayılabilir (Reuters)

Lübnan sınırında İsrail ve Hizbullah'ın karşılıklı saldırılarıyla gerginlik tırmanırken, halk da Gazze savaşının yayılmasından endişeleniyor.

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian son gelişmeleri "İsrail ve Hizbullah savaşa yaklaşıyor" başlığıyla aktarırken, Lübnan'daki sivillerle de görüştü.

Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırına yakın bir kasabada yaşayan 25 yaşındaki Nancy Faraj, son saldırıların ardından ülkenin kuzeyindeki liman kenti Sur'a gittiklerini belirterek, "Komşumun evine füze isabet ettiğinde kaçtık. Burada her şey daha kötü hale geliyor" dedi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, sınırdaki çatışmalar nedeniyle son üç ayda yaklaşık 76 bin kişi Lübnan'ın güneyindeki evlerini terk etmek zorunda kaldı. Sur şehrindeki yetkililerse günde 200 ila 300 kişinin kente sığındığını bildirdi.

BM Lübnan Geçici Görev Gücü Sözcüsü Kandice Ardiel, "2006'daki savaştan bu yana kesinlikle böyle bir şey görmemiştik. Bu uzadıkça gerginliğin artma ihtimali de yükseliyor" dedi.

Lübnan'ın güneyinde tütün yetiştiren Mustafa Said de "Evimiz bombardımanların yaşandığı noktalara çok yakındı. Çocuklarım her gün ağlıyordu ve yemek yemiyorlardı" ifadelerini kullandı. 

Sur'a kaçtıklarını söyleyen Said, savaşın halka ciddi zarar vereceğini belirterek şöyle devam etti: 

Herkes evini terk ediyor. Hamas'ı desteklemiyorum. İsrailliler Hamas'ı yok etmek istiyorsa onların bileceği iş. Ancak savaşacaklarsa biz arada kalıp öldürülmemeliyiz. Bu Lübnan'ın savaşı değil. Çoğu Lübnanlı durumdan rahatsız. Bunun parçası olmak istemiyoruz.

Öte yandan BK'nin kamu yayıncısı BBC ise Lübnan sınırına yakın noktalarda yaşayan İsrailli sivillerle görüştü. 

Efrat Eldan Schechter, sınırdaki durumun herkesi rahatsız ettiğini söyleyerek, "Huzur içinde uyuyamıyorum. Hükümet, burada gerçekten güvende olmamızı sağlamalı. Gerekirse harekete geçmeli ve Lübnan'daki Hizbullah altyapısını yok etmelidir" dedi.

BBC, İsrail'in kuzeyindeki birçok bölgenin "hayalet şehre" döndüğünü ve yaklaşık 80 bin kişinin başka yerlere yerleştirildiğini bildirdi. 

Sınırdaki Kiryat Shmona kasabasında çiftçilikle uğraşan Ofer Moskovitz ise savaşın büyümesinin engellenebileceğini söyleyerek, "Burada kimse savaş peşinde değil. Biz bunu diplomatik şekilde çözmek istiyoruz" diye konuştu. 

İsrail'in, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 2 Ocak'ta Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri'yi, 8 Ocak'ta da Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Visam Hasan Tavil'i öldürmesi gerginliği iyice tırmandırdı. 

Hizbullah dün misilleme olarak, Safed bölgesinde yer alan İsrail'e ait askeri üsse drone saldırısı yaptı. Buna ek olarak 6 askeri üsse daha saldırılar düzenlendi. Hizbullah, cumartesi günü de Meron Dağı'nda İsrail'e ait askeri üsse 62 füze ateşlendiğini bildirmişti.

İsrail ordusuyla Hizbullah arasında 8 Ekim'den beri sınırda devam eden çatışmalarda 28 Lübnanlı sivil ve 157 Hizbullah mensubuyla 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri öldü.

Independent türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.