İsrail medyasından Netanyahu’ya boykot

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun iki gazeteciyi ihraç etmesini protesto etmek için yaklaşık 30 İsrailli gazeteci, ‘WhatsApp’ grubundan ayrıldı. Gazeteciler ayrıca, İsrail’deki iktidar sistemine karşı Başbakan liderliğindeki ‘yargıya darbe planını’ eleştiriyor.

İsrail’deki Gazeteciler ve Kadın Gazeteciler Derneği, Netanyahu’nun ofisini ve liderliğini yaptığı Likud Partisi’ni ‘WhatsApp grubundan kovulan iki gazeteciyi gruba geri almaya zorlamak’ için Yüksek Mahkeme’ye dilekçe vermişti. Söz konusu grup, hükümetten gazetecilere basın bülteninin dağıtılması amacıyla kurulmuştu. Gazetecilerin, İsrail ‘Kanal 12’ televizyonundan Yaron Abraham ve sağ eğilimli ‘İsrail Hayom’ gazetesinden Ariel Kahane olduğu açıklandı. Örgüt, dilekçesini sunma gerekçesi olarak, gazetecilerin kovulmasının ‘basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün, halkın haber alma hakkının ve eşitlik hakkının ihlali’ olduğunu söyledi.

Dilekçeye imza atanlar, mahkemeye ‘Likud ve Netanyahu’ya kovma kararının nasıl alındığına dair açıklama yapmalarını isteme’ çağrısı yaptı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre örgüt, iki gazetecinin gruptan kovulma kararının onları cezalandırma amaçlı olduğunu, dolayısıyla diğer gazetecilere de gözdağı vermek için bir mesaj taşıdığını açıkladı. Örgüt, partinin ‘sorunu mahkeme koridorları dışında çözmek için ortaya koydukları önceki yaklaşımlarını’ göz ardı etmesi üzerine son çare olarak mahkemeye başvurduğunu belirtti. Örgüt ayrıca, Netanyahu ve Likud’u ‘gazetecilerin gazetecilik işlerini yürütme yeteneklerini baltalamakla’ suçladı.

Netanyahu, medyadaki sol partileri kendisini siyasi olarak devirmeye çalışmakla suçlamış ve medyada kendisini düşman gibi göstermelerinden şikâyet etmişti. Medyanın ‘kendisine karşı önyargılı olduğu ve hükümetine karşı darbe yapmaya çalıştığı’ iddiasıyla hükümetine, sürekli basını kışkırtan iki isim olan Galit Distel Atbaryan’ı Enformasyon Bakanı ve Şlomo Karhi’yi de İletişim Bakanı olarak atadı. Bakan Karhi, ‘devlet bütçesiyle geçindiğini’ iddia ederek, Kan 11 kanalının ve sekiz radyo istasyonunun bağlı olduğu resmi yayın kuruluşunu kapatmak için bir plan geliştirdi. Ancak bu durum, hükümete karşı provokasyonu ve başbakana karşı da düşmanca bir saldırıyı körükledi. Bakan, güçlü bir muhalefet dalgasının ardından planını uygulamaktan geri adım attı. Ancak kamu parasının israf edildiği bahanesiyle bütçesini azaltarak kuruluşu ‘kurutma’ kararı aldı.

Tel Aviv / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.