İranlı öğretmenlerin protestoları 100 şehre yayıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İran’ın 100’den fazla şehrinde binlerce öğretmen, maaş ve emeklilik konularında düzenlemelerin yavaş bir şekilde uygulanmasını protesto ederek, bir kez daha protestolar düzenliyor. Öğretmenler Sendikası üyelerine göre, protestolar sırasında Kerec’de en az 15 öğretmen tutuklandı.

Dün düzenlenen protestolar, ABD yaptırımlarının daha da kötüleşmesine neden olduğu hayat ve ekonomi koşullarını protesto etmek üzere diğer birkaç meslek grubu tarafından yapılan bir dizi protestonun yanı sıra, Öğretmenler Sendikası tarafından son günlerde gerçekleştirilen protestoların sonuncusu oldu.

Ekonominin ABD yaptırımları sebebiyle bocalamasının yanı sıra Kovid-19 pandemisinde Orta Doğu’daki en kötü koşulları yaşayan İran, salgından yeni kurtuldu. İran geçen yıl, yüzde 40’ı aşan enflasyon, yüksek işsizlik oranı ve kötü yönetim nedeniyle işçiler tarafından neredeyse sürekli olarak protestolarla karşı karşıya kaldı.

İran İşçi Haber Ajansı (ILNA), grev yapan öğretmenlerin en önemli taleplerinden birinin ‘mesleki düzenleme planı’ olduğunu ve geçtiğimiz günlerde Meclis’te ele alınan tasarının taleplerini karşılamadığını belirttiklerini aktardı.

İran medyası dün, Öğretmenler Sendikası’nın çağrısı üzerine Eğitim Bakanlığı’nın il ve ilçe merkezleri önünde, eğitim sektöründe çalışanların toplandığını belirtti. Toplanılan şehirlerin başında, Kerec, İsfahan, Şiraz, Kirmanşah, Ahvaz, Şehrekürd, Senendec, Kirman, Erdebil, Yasuc, Yezd, Buşehr geliyordu.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Fars haber ajansı ise, ülkenin farklı şehirlerinde öğretmenlerin, idari düzenleme planını uygulamak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için Eğitim Bakanlığı’na bağlı dairelerin önünde toplandıklarını belirti.

Ajans, Fars Eyaleti’nin  yönetim merkezi Şiraz’da eğitim sektöründen 400’den fazla çalışanın bir araya geldiği, göstericilerin öğretmenlerin yaşam sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulunan pankartlar taşıdıklarını belirtti.

Sosyal platformlarda, ülkenin çeşitli yerlerinde bir araya gelen öğretmenlerin videoları yayınlandı. Öğretmenler, “Sokak bizim”, “Sadece hakkımızı almak için sokağa çıkıyoruz”, “Tahran’dan Horasan’a öğretmenler hapislerde”, “Sahte hükümet, boş vaatler” gibi sloganlar atarken, tutuklu meslektaşların serbest bırakılmasını için de sloganlar attılar.

Öğretmenler Sendikası üyesi Muhammed Habibi, İran’ın çeşitli vilayetlerinde bir araya gelen öğretmenlerin videolarını yayınladı. Videolardan biri, Kerec’de öğretmenlerin bir kısmının tutuklanmadan önce güvenlik güçleri tarafından darp edildiğini gösteriyordu.

Habibi, Kerec’de öğretmenler ve emekli öğretmenler tarafından düzenlenen protestolara karşı yapılan müdahalenin, 15 öğretmenin tutuklanması ile sonuçlandığını belirtti.

Aktivist Diya Nebevi Twitter’da yaptığı bir paylaşımda, “Öğretmenler için yapılan protestolarda, eylemler devam ettikçe protestoculardan bazıları tehdit ediliyor veya tutuklanıyor, bazıları da haklarında verilen yargı kararı ile cezalarını çekmek için hapse giriyor. İşte size gerçek siyaset dersi” ifadelerine yer verdi.

Dün sosyal medyada yayınlanan videoların birinde, Geçsaran’daki protestocu öğretmenlerin temsilcisi, “Ülkedeki durumun çözümü, din adamlarının ve askerlerin kendi alanlarına dönmeleri, yani bir tarafın havzalara (dini okullara), diğer tarafın ise kışlaya dönmesidir” diyordu.

Londra - Tahran / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.