İran İnsan Hakları Aktivistleri: İran’da her yıl 100 genç idam ediliyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

İnsan hakları grupları, İran’da her yıl uluslararası hukuku ihlal edilerek 100 gencin gizlice infaz edildiğini ve 85’ten fazlasının çocukken işlendiği iddia edilen suçlardan dolayı idam cezasına çarptırıldığını tahmin ediyor.

The Times’ın haberine göre, sivil toplum kuruluşu İran İnsan Hakları Aktivistleri’nin (HRAI) yıllık raporuna göre, 9 Ekim’e kadar 299 vatandaş idam edildi.

Yargı makamlarının, infazların yüzde 82’sinden fazlasını kamuya açıklamadığını öne süren raporda, gençler ve yetişkinlerin gizlice infaz edildiği ve yılda 100 kadar gencin idam edildiği ifade edildi.

Rapora göre, çoğu durumda itiraflar işkence altında ve uzun süreli hücre hapsinden sonra alınıyor.

İnsan Hakları Kurulu Sekreteri Kazım Garipabadi, Kasım ayında bir açıklamasında, “Reşit olmayanlar için ölüm cezası yasa dışı değildir ve İran’ın uluslararası yükümlülüklerinden hiçbiriyle çelişmez” dedi.

Garipabadi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin, 17 yaşındayken kaybolan kız arkadaşını öldürmekten suçlu bulunan Arman Abdulali’nin 24 Kasım’da idamının ardından İran’ın adalet sistemindeki derin kusurları eleştirmesine bu yanıtı vermişti.

Kaynak: Londra / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.