İran'daki Türkmenlere karşı etnik plan: Bölgenin etnografik yapısı değiştiriliyor

İran hükumeti, Türkmensahra bölgesine Beluc halkını naklederek bölgenin etnik yapısını değiştirmeyi hedefliyor.

İran'da Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Türkmensahra bölgesinin etnik yapısını değiştirmek amacıyla İran'da yaşayan başka bir halk olan Belucların bölgeye taşınması süreci başlatıldı. Bölgede yaşayan Türkmen aktivistler bu konuda harekete geçti. 

Aktivistler, Türkmensahra bölgesinde yer alan Ak Kale şehri ve çevresinde yeni kasabaların inşa edildiğini, Sistan ve Belucistan'da Beluc halkının buraya taşındığını açıkladı. Türkmen aktivistler konuya ilişkin sosyal medyada bir kampanya başlatarak hükümetin Türkmenleri ata yurtlarından tahliye etme planlarını paylaştılar. Edinilen bilgiye göre İran Devrim Muhafızları İstihbarat Birimi, kampanyanın yayılmasını önlemek için sosyal medya kanallarını kapattı.

AK KALE ŞEHRİNİN VALİSİ, GÖREVDEN ALINMIŞTI

Ak Kale şehrinin eski valisi İlyas Hivaçi, İran hükumetinin bu yöndeki planını ifşa ettiği için görevden alınmıştı. Hivaçi, Ak Kale ve çevresindeki 800 hektarlık arazinin Türkmen olmayanlara satıldığı ve Türkmenlerin tarihi topraklarının etnik yapısını değiştirmek amacıyla çok sayıda kasaba inşa edildiğine dair aydınlatıcı bilgiler yaydı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.